Leergang Agile

Op 15 januari 2020 start voor de derde keer de leergang Agile. Het programma is ten opzichte van de vorige editie vernieuwd. In deze nieuwe editie focussen wij op het ontwikkelen van een agile mindset, waarbij we verder gaan dan de frameworks, rollen, rituelen en artefacten.

Het traject is ontwikkeld voor een ieder die aan IT-gerelateerde producten werkt en agile werken als belangrijk ziet voor zichzelf en de organisatie. Bij deze leergang leer je afwegingen maken welke onderdelen van agile voor jou relevant zijn. Ook krijg je inzicht in de uitdagingen van agile organisaties en handvaten hoe je deze uitdagingen kan aanpakken.

 

Leergang Agile

8,0
LeervormKlassikaal
Duur6 dagen
Start15 januari 2020
LocatieHanzehogeschool Groningen
Tijden09:00 - 16:00 uur
Prijs€ 3495,- (excl. 21% BTW)
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
 
Beschikbare plaatsen
11/12
 
  Direct inschrijven »
 • Deel
""Ik ben positief en zou de leergang aanbevelen aan mensen die meer willen weten van Agile""
Jannet Benthem (Beter-Proces)
Lees meer »

Inhoud

Tijdens deze leergang worden verschillende agile thema’s behandeld. De deelnemers kunnen tijdens deze leergang met hun eigen uitdagingen aan de slag en leren agile oplossingen te vinden. Door de dagen heen wordt er aandacht besteed aan de verschillende perspectieven die aanwezig zijn binnen organisaties, zoals: hoe beïnvloedt agile denken de verschillende personen bij een bedrijf? Wat betekent agile werken voor de klant, het management, de designer of de tester? Moet je andere dingen gaan doen, wat laat je hetzelfde?

De leergang bestaat uit de volgende thema’s:

 • Geschiedenis en stromingen:
  De geschiedenis van agile wordt in vogelvlucht doorgenomen en de belangrijkste stromingen worden behandeld, zoals Scrum, Lean, Scrum, Kanban en DevOps. Er wordt stilgestaan bij waar ze uit zijn ontstaan, waar ze goed in zijn en hoe ze elkaar hebben beïnvloed. Maar ook de stromingen die ingaan op vele teams die agile werken en bepaalde afhankelijkheden met elkaar hebben: SAFe, LeSS. Ook wordt er gekeken naar een organisatie zoals Spotify.
 • Producten vs projecten:
  De trend (helemaal bij agile-werken) is dat steeds meer bedrijven en teams zich organiseren rond het creëren en onderhouden van producten in plaats van het uitvoeren van projecten. Wat is een product en waarom is dit anders dan het doen van projecten? Aan welk product werk je en welke waarde creëert dit product?
 • Artefacten en rollen:
  Binnen een organisatie wordt vaak met rollen gewerkt en met de komst van agile komen er potentieel nieuwe rollen bij of komen een aantal rollen te vervallen. Welke rollen zijn handig binnen jouw bedrijf, en waarom? Wat voor een artefacten heb je nodig om waarde te creëren?
 • Samenwerken en besluiten:
  Hoe verandert samenwerken als je samenwerkt vanuit een agile mindset? Welke agile practices zijn er en waar zet je deze (niet) voor in? Hoe worden meetings effectief? Hoe neem je besluiten als er minder hiërarchie is?
 • Experimenteren en leren:
  Hoe bepaal je van tevoren wat je wilt gaan leren? Wat voor een data is hierbij relevant, hoe bepaal je het succes van een experiment? Hoe wordt een organisatie ingericht om continu waarde aan klanten te leveren én ook nog van de klanten te leren?

De laatste cursusdag is een open space waarin deelnemers zelf bijdragen aan de inhoud van de sessies. Op verzoek kan door de docenten of externen een sessie worden ingebracht om thema’s te behandelen die bij de deelnemers nog leven.

Doelgroep

De leergang is opgezet voor een ieder die werkt aan IT-gerelateerde producten en zich verder wil verdiepen in de verschillende thema’s die verbonden zijn met Agile.

Resultaat na de leergang

Na afloop van de leergang:

 • Ben je bekend met de verschillende stromingen van agile
 • Kan je meedenken over de inrichting van agile organisaties aan de hand van agile rollen, artefacten en rituelen.
 • Kan je uitdagingen binnen je organisatie door een ‘agile bril’ bekijken en richting geven aan goede oplossingen.
 • Weet je hoe je experimenten kan opzetten die je helpen om te leren van je organisatie en de gebruikers van jouw product.
   

Diploma
Na het succesvol afsluiten van deze leergang ontvang je een certificaat van IT Academy Noord Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen.

Docenten

Kerndocent van de leergang is Jan Salvador van der Ven. Jan is gepromoveerd in architectuur beslissingen in software ontwikkeling bij de Rijksuniversiteit Groningen waar hij ook les geeft in Requirements Engineering & Software Startups. Daarnaast is hij agile coach/ trainer en begeleidt hij (startende) ondernemingen op het gebied van agile. Ook is hij medeoprichter van de Stichting Groningen Programmeert, een initiatief om kinderen op de basisschool te leren programmeren.

Naast Jan Salvador van der Ven is Sandra Warmolts, docent in deze leergang. Sandra Warmolts is Lean Agile Coach, Scrum master en trainer in Agile productontwikkeling, projecten en transities. Ze helpt organisaties de transitie te maken naar agile werken en naar Continuous delivery. Dit doet ze bij grote organisaties met vele software ontwikkelteams maar ook bij kleinere organisaties buiten de IT.


 • Opleidingen, leergangen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
 • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties

Planning

Dag 1 Geschiedenis en stromingen 15 januari 2020
Dag 2 Producten vs projecten 22 januari 2020
Dag 3 Artefacten en rollen 5 februari 2020
Dag 4 Samenwerken en besluiten 12 februari 2020
Dag 5 Experimenteren en leren 26 februari 2020
Dag 6 Open space 4 maart 2020

Contactformulier