Leergang Agile

Elke organisatie wil tegenwoordig agile zijn; snel reageren op een snel veranderende wereld. Maar wat houdt agile nu precies in? Hoe vertaalt het zich in de praktijk? Waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je je organisatie mee krijgt? 
Woensdag 18 oktober start voor de tweede keer de Leergang Agile, waarin deze vragen worden beantwoord. Tijdens deze zesdaagse leergang krijg je een stevige introductie in agile, leer je over agile methodes en technieken zoals Scrum, Kanban, DevOps en Lean Startup.

 

Leergang Agile

8,0
LeervormKlassikaal
Duur6 dagen
Start18 oktober 2017
LocatieLocatie Hanzehogeschool
Tijden09:00 - 16:00 uur
Prijs€ 2.995,- (excl. 21% BTW)
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
 
Beschikbare plaatsen
12/12
 
  Direct inschrijven » Download pdf »
  • Deel
""Dankzij IT Academy Noord-Nederland werk en communiceer ik nu efficienter""
Foek Gunnink (DUO)
Lees meer »

Inhoud

De zesdaagse leergang leert je wat agile werken is en hoe je dit toepast in de praktijk. Na afloop van de leergang beschik je over de juiste handvatten om agile toe te passen in je eigen werkomgeving.

Agile Introductie (2 dagen)
Agile werken vindt steeds meer adoptie bij bedrijven. Echter, de toepassing en de effectiviteit ervan varieert nogal. Bij dit onderdeel van de leergang richten we ons op de basisprincipes van agile en hoe je deze direct bij jouw organisatie kan inzetten om effectiever te werken.

Op de eerste dag leer je hoe agile is ontstaan en doe je je eerste ervaring op met agile. Er zit een week tussen de eerste en de tweede dag. Hierin kan je op zoek gaan naar agile binnen je organisatie; wordt het al toegepast, waarbij zou jouw organisatie baat kunnen hebben met agile?

Met de observaties en vragen van de deelnemers zullen we de tweede cursusdag beginnen. Deze tweede dag gaat verder op de basis van dag 1; welke stromingen zijn er binnen agile? Hier behandelen we o.a. Scrum, Kanban, DevOps en Lean Startup. Welke practices zijn er en hoe kan je die gebruiken om efficiënter te werken?

SCRUM (1 dag)
Wat is een backlog, een burn-down chart en planning poker? Waar gebruik je die voor en waarom? Waarom doe je een stand-up meeting? Wat is een planningssessie of review, hoe doe je een retrospect en waarom doe je deze rituelen? Al deze vragen zullen beantwoord worden tijdens deze SCRUM dag.

Lean startup (1 dag)
Wat is een Minimal Viable Product, wat is de build-measure-learn loop en wat is validated learning? De principes van Lean Startup en productontwikkeling kunnen helpen om agile binnen een gedeelte van de organisatie te laten starten. De practices helpen je om te focussen en om snel resultaat te laten zien en te experimenteren met je gebruikers.

Dag 5 is n.t.b. (1 dag)

Agile in de praktijk (1 dag)
Hoe combineer je al die agile methoden? Hoe schaalt agile binnen mijn organisatie? Wat zijn de principes van SAFe en LeSS; frameworks die zich richten op het schalen (uitbreiden naar meerdere teams) van Agile. Hoe pas je agile toe buiten de IT? In deze afrondende praktijkdag zullen dit soort kwesties toegelicht worden.

Doelgroep

De leergang is opgezet voor professionals die zich willen verdiepen in agile en de bijbehorende methodes en technieken. Door het volgen van de leergang kun jij jouw organisatie verder helpen om agile toe te passen, uit te breiden en te verankeren in de organisatie. 

Resultaat na de leergang

Na afloop van de leergang:

  • Beschik je over de theoretische kennis van agile;
  • Ken je de Scrum & Kanban methodiek;
  • Ben je bekend met DevOps;
  • Kun je de Lean Startup aanpak toepassen;
  • Ken jij het belang van testen en weet hoe je dit moet toepassen;
  • Weet jij hoe je agile moet toepassen in de praktijk.

Diploma
Na het succesvol afsluiten van deze leergang ontvang je een diploma met daarop een overzicht van de behandelde onderdelen.   
 

Docenten

Kerndocent van de leergang is Drs. Jan Salvador van der Ven. Jan is bezig met zijn promotie in architectuur beslissingen in software ontwikkeling bij de Rijksuniversiteit Groningen waar hij ook les geeft in Requirements Engineering  & Software Startups. Daarnaast is hij agile coach / trainer en begeleidt hij (startende) ondernemingen op het gebied van agile. Naast dit werk is hij mede-oprichter van stichting Groningen Programmeert, een initiatief om kinderen op de basisschool te leren programmeren.

Naast Jan Salvador van der Ven is Sandra Warmolts docent in deze leergang. Sandra is Lean Agile Coach en Agile Projectmanager. Daarnaast verzorgt zij voor de IT Academy de training Scrum Master en Scrum Product Owner.

Planning

Dag 1 Introductie Agile 1 18 oktober
Dag 2 Introductie Agile 2 8 november
Dag 3 SCRUM 15 november
Dag 4 Lean Startup 22 november
Dag 5 n.t.b. 6 december
Dag 6 Agile in de praktijk 13 december
  • Opleidingen, leergangen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
  • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
Contactformulier