Security/ Ethical Hacking

Op 8 mei is de eerste editie van de leergang Security/ Ethical Hacking gestart. Het programma is flexibel opgebouwd, zodat u kunt gaan voor de volledige leergang of de keuzevariant van het programma die beter bij uw ambities en ervaring past. Instromen op 3 september is enkel nog mogelijk voor HBO-ICT deeltijdstudenten aan de Hanzehogeschool Groningen.

Nergens ter wereld groeit de vraag naar cybersecurityspecialisten zo hard als in Europa. Met deze leergang speelt IT Academy Noord-Nederland in op het tekort aan cybersecurityspecialisten in het Noorden. Deze technische leergang biedt ICT-professionals die zich willen om-/ bijscholen de mogelijkheid om fundamentele kennis op te doen van Cyber Security en in de huid te kruipen van een hacker. 

Tijdens de leergang wordt ingegaan op netwerken en applicatiebeheer, netwerk security, scripten, ethical hacking en securitymanagement. De leergang wordt afgesloten met een afsluitende opdracht. Het programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Noordelijke bedrijfsleven en wordt gekenmerkt door een mix van theorie en praktijk aangevuld met inspirerende gastsprekers die hun praktijkervaringen delen.

 

Security/ Ethical Hacking

LeervormKlassikaal
Duur6 maanden
Start3 september 2018
LocatieLaan Corpus den Hoorn 300, Hanzehogeschool
Tijden9.00 - 16.30
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
 
Beschikbare plaatsen
8/12
 
  Direct inschrijven »
 • Deel

Inhoud

Cybersecurity of Computer security is de beveiliging van informatiesystemen om diefstal of schade van hardware, software en informatie te voorkomen. Steeds meer apparaten staan in contact met het internet en hierdoor nemen de beveiligingsrisico’s toe. Een security engineer beveiligt deze systemen tegen interrupties en/of misleidingen. Het gaat hier om het netwerk, de serveromgeving en de applicaties. Naast het beveiligen, geeft de security engineer advies over de beveiliging en zorgt voor awareness binnen het bedrijf. Tevens voert de security engineer testen uit om te beoordelen of het netwerk, de serveromgeving en de applicaties veilig zijn.

Deze leergang Security/ Ethical Hacking bestaat uit de volgende modules: 

 • Netwerk en applicatiebeheer
 • Network Security
 • Scripten
 • Ethical Hacking
 • Security Management

De leergang wordt afgesloten met een opdracht. Voor de leergang dienen deelnemers zelf te beschikken over een geschikte laptop. De leergang wordt verzorgd door specialisten van Insite Security, Warpnet en ITASS en aangevuld met gastcolleges vanuit de Rijkuniversiteit Groningen.

Gedurende de leergang wordt er een online leeromgeving beschikbaar gesteld door IT Academy Noord-Nederland. Via de online leeromgeving hebben de deelnemers altijd toegang tot het studiemateriaal en kunnen zij contact zoeken met mede studenten en docenten.

Doelgroep

De leergang Security/ Ethical Hacking is speciaal ontwikkeld voor nieuwkomers in het vakgebied en voor bestaande ICT-medewerkers die zich willen bijscholen/ verdiepen in security engineering/ cyber security. Deze leergang is ook geschikt voor functioneel beheerders. Om de leergang succesvol af te sluiten wordt van iedere deelnemer een bepaald kennisniveau verwacht. Voor de gehele leergang gelden de volgende toelatingseisen:

 • Hbo werk & denkniveau
 • Basiskennis ICT-systemen (Operating Systems, Networks & Databases)
 • Beheersing Engelse taal

Voor keuzevariant: Ethical Hacking geldt naast het bovenstaande nog dat wordt verwacht dat de kandidaat aantoonbare kennis en ervaring heeft met het beheren van netwerken.


Keuzevariant: Ethical Hacking

Het programma is flexibel opgebouwd. Wanneer u geen ervaring heeft met basis netwerken of deze kennis is niet meer actueel, dan wordt de gehele leergang aangeraden. Wij bieden echter de mogelijkheid om vanaf module 2: Network Security in te stromen. Van deze deelnemers wordt verwacht dat zij aantoonbare kennis en ervaring hebben met het beheren van netwerken.

Leervorm en studiebelasting

De leergang wordt verzorgd in een klassikale leervorm (1 dag per week). Naast de klassikale lessen is de studiebelasting +/- 8 uur per week. De bijeenkomsten bestaan uit een theorie- en praktijkgedeelte. Tijdens de bijeenkomsten gaan de deelnemers ook hands-on aan de slag. Daarnaast worden ook inspirerende gastsprekers uitgenodigd die hun praktijkervaringen delen.


Programma

Fase Data Volledige leergang Keuzevariant: Ethical Hacking*
Kick-off 7 mei 2018  
Module: Netwerk en applicatiebeheer 8, 14, 22, 28 mei en 4 jun 2018  
Module: Network Security 11, 18, 25 juni en 2, 9 jul 2018
Module: Scripten 3, 10 en 17 sept 2018
Module: Ethical Hacking 24 sept, 1, 8, 15 en 29 okt 2018
Module: Security Management 5, 12, 19, 26 nov en 3 dec 2018
Afsluitende opdracht 10 dec 2018, 14 en 21 jan 2019

* Instroom alleen nog mogelijk voor HBO-ICT-deeltijdstudenten van de Hanzehogeschool Groningen


Na afronding

Deelnemers van de leergang Security/ Ethical Hacking worden opgeleid tot junior security engineer/ ethical hacker. Na afloop van deze leergang beschikt de deelnemer over de volgende kerncompetenties:

 • Kennis van en ervaring met computernetwerken (applicatielaag, transportlaag, netwerklaag, en datalinklaag).
 • Kennis van en ervaring met draadloze & mobiele netwerken.
 • Risico’s van netwerkbeveiliging kunnen inschatten en passende maatregelen implementeren.
 • Informatie beveiligen door middel van cryptografie.
 • Beheren van gebruikers door het toepassen van identity & access management.
 • Het kunnen opstellen, beheren en monitoren van secure protocols.
 • Het kunnen beveiligen van individuele apparaten (tablets, laptops, telefoons).
 • Het goed inschatten van bedreigingen, aanvallen en kwetsbaarheden.
 • Kennis en ervaring met het gebruik van hacking tools (Kali Linux en MetaSploit).
 • Kennis, ervaring en het toepassen van de OWASP top 10
 • Security Management kunnen toepassen in de organisatie (awareness creëren, risicoanalyse en audit uitvoeren).
 • Kennis van de actuele wet- en regelging op het gebied van privacy management.

Na het succesvol afsluiten van de leergang ontvangt u een diploma van IT Academy Noord-Nederland. De IT Academy is onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen.


 • Opleidingen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
 • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
 • Kwaliteitsonderwijs met input uit gerenommeerde kennisinstellingen
Contactformulier