Data Science

Vanaf 29 mei is het mogelijk om in te stromen in keuzevariant 2 van de opleiding Data Science. Deze keuzevariant is ontwikkeld voor werkenden met ervaring in verschillende soorten databases en data visualisatie. Op 13 maart 2017 is de volledige opleiding Data Science voor professionals gestart. Het programma is dit jaar flexibel opgebouwd zodat u kunt gaan voor een keuzevariant van het programma die beter bij uw ambities en ervaring past. De vakken uit deze unieke opleiding worden verzorgd door docenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, alsmede aangevuld en versterkt door experts van andere kennisinstellingen/bedrijven.

 

Data Science

LeervormDeeltijd
Duur18 dagen / 6 maanden
Start29 mei 2017
LocatieLaan Corpus den Hoorn 300, 9728 JT, Groningen (Meerwold)
Tijden09.00 - 17.00 uur
PrijsKeuzevariant 2: €5450
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
 
Beschikbare plaatsen
2/5
 
  Direct inschrijven » Download pdf »
 • Deel

Beroep van de toekomst

De term Big Data is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Organisaties krijgen steeds meer data tot hun beschikking. Denk hierbij aan klantinformatie, informatie over de operationele werkzaamheden en informatie vanuit externe bronnen. De vraag is natuurlijk: Wat kunnen organisaties met deze informatie?

Waar de ICT-infrastructuur en applicaties het verzamelen van grote hoeveelheden data mogelijk maken is het juist de data scientist die dit kan omzetten naar waardevolle informatie en zo een belangrijke bijdrage levert aan de doelstellingen van de organisatie. Data Science is een nieuw vakgebied en de vraag naar professionals die zich hier raad mee weten zal de komende jaren sterk toenemen. Het is daarmee absoluut een van de beroepen van de toekomst.  


Opzet van het programma

Let op: De volledige opleiding Data Science en keuzevariant 1 (Data Analyse) zijn al gestart. Inschrijven is enkel mogelijk voor keuzevariant 2 (Data Science).

De opleiding Data Science begint met een kick-off dag waar het vakgebied Data Science wordt geschetst en uitleg wordt gegeven over het opleidingsprogramma. Daarna gaat u direct aan de slag met Design Thinking waarbij er een beroep wordt gedaan op uw creativiteit, een belangrijke eigenschap van iedere data scientist.

Het volledige programma bestaat uit een kick-off en 9 modules. Iedere module bestaat uit drie collegedagen. Tijdens de eerste twee dagen van iedere module volgt u een hoorcollege en een werkcollege gerelateerd aan het thema van de module, zodat theorie en praktijk optimaal worden afgewisseld. Tijdens de opleiding wordt er gewerkt met een case die als rode draad door de opleiding loopt. Daarnaast gaat u per module aan de slag met een praktijkopdracht die op de derde collegedag wordt besproken. Tevens brengt tijdens deze derde dag een gastspreker praktijk-casuïstiek in zodat u inzichten opdoet die u in staat zullen stellen de geleerde vaardigheden en competenties in verschillende contexten te plaatsen.

Voor een overzicht van de verschillende onderdelen en data van de opleiding kunt u het onderstaande programma (onder voorbehoud) raadplegen. 

Keuzevarianten

Het programma is dit jaar flexibel opgebouwd. Wanneer u geen ervaring heeft met data analyse / business intelligence en data scientist wilt worden, dan volgt u de gehele opleiding. Wij bieden echter twee keuzevarianten die mogelijk beter bij uw ambities en ervaring passen.

Keuzevariant 1 (Data Analyse)
Heeft u geen ervaring met data analyse / business intelligence en wilt u zich alleen hier op toeleggen, dan is het mogelijk om alleen module 1 t/m 5 te volgen.

Keuzevariant 2 (Data Science)
Heeft u al ervaring met data analyse (bijvoorbeeld als business intelligence specialist) en wilt u zich verdiepen in data science, dan is het mogelijk de eerste 3 modules over te slaan (u volgt module 4 t/m 9). 

Diploma

Na het succesvol afsluiten van deze opleiding ontvangt u een certificaat van IT Academy Noord-Nederland. De IT Academy is verbonden aan de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen.


Programma

Fase Data Volledige opleiding*  Keuzevariant 1: Data Analyse* Keuzevariant 2: Data Science
Kick-off: workshop Design Thinking 13 mrt 2017                       ✔                            ✔  
Module 1: Databases 14, 20 & 27 mrt 2017                       ✔                            ✔  
Module 2: Databases (NoSQL) 3, 10 & 18 apr 2017                       ✔                            ✔  
Module 3: Data Visualisation 8, 15 & 22 mei 2017                        ✔                            ✔  
Module 4: Descriptive Statistics 29 mei, 6 & 12 jun 2017                       ✔                            ✔                             ✔
Module 5: Data Mining 18 & 25 sep, 2 okt 2017                       ✔                            ✔                             ✔
Module 6: Python 9, 16 & 30 okt 2017                       ✔                               ✔
Module 7: Predictive Analysis 6, 13 & 20 nov 2017                       ✔                               ✔
Module 8: Machine Learning 27 nov, 4 & 11 dec 2017                       ✔                               ✔
Module 9: Afsluitende opdracht 18 dec 2017, 15 & 29 jan                        ✔                               ✔

*Let op: Inschrijving gesloten
 
Let op: Data keuzevariant 2 onder voorbehoud (i.v.m. aantal inschrijvingen)


Instroomniveau

De opleiding Data Science is speciaal ontwikkeld voor professionals. Om de opleiding succesvol af te sluiten wordt van u als deelnemer een bepaald kennisniveau verwacht. Voor de gehele opleiding en Keuzevariant 1 (Data Analyse) gelden alleen de volgende toelatingseisen:

 • Afgeronde HBO/WO opleiding
 • Basiskennis wiskunde en statistiek
 • Basiskennis databases
 • Basiskennis ICT-systemen

Voor Keuzevariant 2 (Data Science) gelden naast het bovenstaande de volgende aanvullende toelatingseisen:

 • Kennis van en ervaring met verschillende soorten databases
 • Kennis van en ervaring met data visualisatie

*Programmeerervaring is niet vereist. Echter is programmeerervaring (bijvoorbeeld C/C++, Java, R en met name Python) wel een pré als u de volledige opleiding of Keuzevariant 2 (Data Science) wilt volgen.

Resultaat na afronding

Na afloop van de gehele opleiding of Keuzevariant 2 (Data Science) bent u in staat om het vak Data Science zelfstandig uit te voeren binnen een organisatie. Volgt u Keuzevariant 1 (Data Analyse) dan kunt u na afronding als business intelligence specialist aan de slag. Afhankelijk van uw gekozen pad beschikt u over de volgende competenties:

 • Databases: Ontwerpen, modelleren bouwen en bevragen van databases. 
 • Databases (NoSQL): Afwegen van het gebruik van verschillende database engines, op basis van hun voors en tegens en specifieke kenmerken. 
 • Data Visualisation: Weergeven van informatie toegesneden op de doelgroep.
 • Data Mining: Ontwerpen en inrichten van het kdd (knowledge discovery in databases) proces. 
 • Descriptive Statistics: Toepassen van descriptieve statistiek op dataverzamelingen.
 • Predictive Analysis: Toepassen van inference (predictive) statistiek.
 • Python: Programmeren in Python.
 • Machine Learning: Toepassen van Machine Learning.
 • Afsluitende opdracht: Uitvoeren van een data science traject.

"De Data Science opleiding geeft een mooi totaalbeeld van de gehele 'data-keten'."
Erik Bloemsma | Senior modelleerder bij Gasunie
Lees meer »
"Het is belangrijk om niet stil te staan, maar te blijven ontwikkelen. Zowel voor mijn eigen werkplezier als voor mijn werkgever."
Janneke Arntzen | Adviseur Statistiek & Onderzoek bij Gemeente Leeuwarden
Lees meer »

Kwaliteitsonderwijs

Om de kwaliteit van het opleidingsprogramma te borgen worden docenten en gastdocenten van gerenommeerde kennisinstellingen als de Hanzehogeschoool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen ingezet. Echter zullen er ook gastcolleges worden verzorgd door experts van andere kennisinstellingen en uit het werkveld om zo sterk mogelijk de link met de praktijk te leggen. Hieronder een aantal van de docenten die tijdens de vorige editie van deze opleiding colleges en gastcolleges hebben gegeven.


Sander Klous - UvA

Prof. Sander Klous is gepromoveerd in de hoge energie fysica en heeft gewerkt op CERN, ’s werelds grootste natuurkundig instituut in Geneve. Daar heeft hij onder andere bijgedragen aan het onderzoek van het ATLAS experiment dat heeft geresulteerd in de ontdekking van het Higgs Boson (Nobelprijs 2013). Klous heeft bij KPMG een groep gevormd die zich bezig houdt met Big Data Analytics in het bedrijfsleven en is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam op het gebied van Big Data Ecosystemen. Zijn boek, "Wij zijn Big Data", over de toekomst van de informatiesamenleving, was runner-up bij de managementboek van het jaar verkiezing 2015.

Talko Dijkhuis - Hanzehogeschool

Talko Dijkhuis, MSc, is afgestudeerd bedrijfskundige en heeft 10 jaar in de ICT gewerkt, onder andere als Business Intelligence Consultant en als Oracle DBA-er. Talko Dijkhuis is verbonden geweest aan het lectoraat Business Intelligence van de Hanzehogeschool Groningen en heeft het uitstroomprofiel Business Intelligence opgezet en vormgegeven. Daarnaast heeft hij onderzoeken gedaan naar patronen van overstappers in de energie branche en is op dit moment voor het lectoraat New Business & ICT bezig met het opzetten van een Big Dataplatform voor het analyseren van data uit health sensoren.


Johannes Brouwer - RDW

Johannes Brouwer, MSc heeft zijn mastergraad in de economie aan de Universiteit van Amsterdam behaald en is tegenwoordig werkzaam als programmamanager Big Data bij het RDW. Hij heeft in het verleden uitgebreide werkervaring opgedaan bij grote ICT-bedrijven zoals Ordina en Oracle. Vanwege de grote mate waarin Johannes met Big Data te maken heeft gehad bij het RDW brengt hij concrete data obstakels en oplossingen in het opleidingsprogramma die ervoor zorgen dat u meer grip zult krijgen op het onderwerp.

Immo Dijkma - Ontwerpfabriek

Immo Dijkma, MSc heeft zijn mastergraad in Entrepreneurship Education & Training behaald aan de Universiteit van Aarhus en geeft al meer dan 15 jaar les op het gebied van entrepreneurial behaviour, creativity, innovation en HRM aan het Instituut voor Communicatie, Media & IT van de Hanzehogeschool Groningen. Tegenwoordig is hij ook betrokken bij de Hanze Ontwerpfabriek, kortgezegd een broedplaats voor nieuwe ideeën, maar ook een plek waar bestaande ideeën verder worden uitgewerkt en gevaloriseerd.


Ronald van Dijk - Hanzehogeschool

Ronald van Dijk, MSc heeft zijn wiskunde mastergraad behaald aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na ruim 5 jaar bij Ordina zowel aan de technische als de consultancy kant werkzaam te zijn geweest is hij de afgelopen 2,5 jaar actief als Business & IT Management docent bij het Instituut voor Communicatie, Media en IT van de Hanzehogeschool Groningen. Hij is gespecialiseerd in o.a. Database- design, Datapogramming, SQL, PHP en Oracle, maar coacht daarnaast ook studenten en is betrokken bij het ontwikkelen van nieuw lesmateriaal.

Andrey Tsyganov - RUG

Dr. Andrey Tsyganov promoveerde aan Moscow State University of Railway Engineering op het gebied van Information Technology. Deze titel verwierf hij nadat hij in Moscow zijn mastergraad in Informatica had gehaald. Daarna was hij o.a. geruime tijd werkzaam als Oracle Developer op CERN in Geneve, Zwitserland. De afgelopen vijf jaar is Dr. Tsyganov in dienst bij de Rijksuniversiteit Groningen waar hij Database Developer (DBA) is bij het Centrum voor Informatie Technologie (CIT).


Andrei Zwitter - RUG

Prof. dr. Andrej Zwitter holds the Chair of International Relations and Ethics at the Faculty of Law, the University of Groningen and he is the head of the Political Science Department. Zwitter is also an honorary senior research fellow at Liverpool Hope University. His research foci include ethics in international politics and law, Big Data ethics, state of emergency politics, as well as law and politics of humanitarian action. 
Zwitter will give a guest lecture on Big Data ethics in which he aims to draw a line between the use and misuse of data, leaving the participants with a better compass regarding using data ethically.  

Koen Konings | ZENN Advocatuur

Een informatiemaatschappij vereist een informatierechtspecialist. Dat is mr. Koen Konings. Internet, software, automatisering en verwerking van persoonsgegevens zijn dagelijkse kost voor iedere ondernemer, zowel voor leveranciers als voor afnemers. Koen Konings bestrijkt al deze gebieden met zijn specialismen in IT-recht, privacy, intellectueel eigendomsrecht en ondernemingsrecht. Als advocaat bij ZENN Advocatuur maakt hij contracten en voorwaarden, staat hij bedrijven bij in geschillen en onderhandelingen en helpt hij identiteit en intellectueel eigendom te beschermen en te handhaven voor de rechter. Verder is hij betrokken als docent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan IT Academy Noord-Nederland.

Robbert Kelder - KPN Consulting

Robbert Kelder, MSc., werkt als consultant bij KPN Consulting op het gebied van Internet of Things en innovatie. Robbert Kelder is onder andere betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van 5G en LoRa, en is actief bezig om binnen Nederland bedrijven te adviseren en ondersteunen met het realiseren en implementeren van Internet of Things toepassingen. Hij kenmerkt zich door een hands-on aanpak in combinatie met het vinden van creatieve oplossingen. Binnen de opleiding Advanced Data Science neemt Robbert Kelder de deelnemers mee in de wereld van Internet of Things en de wederzijdse afhankelijkheid van Data Management en Internet of Things.

Tsjerk Wassenaar | Hanzehogeschool & RUG

Dr. Tsjerk Wassenaar is docent informatica en statistiek bij de opleiding Bioinformatica aan de Hanzehogeschool en is daarnaast verbonden aan de vakgroep moleculaire dynamica aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van wetenschappelijke software. Hij is afgestudeerd farmaceut en na zijn promotie in de computationele chemie betrokken geweest bij Europese projecten op het gebied van High-Performance en GRID computing. Binnen de Advanced Data Science leergang verzorgt hij de Python cursus.


 • Opleidingen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
 • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
 • Kwaliteitsonderwijs met input uit gerenommeerde kennisinstellingen
Contactformulier