Rabobank

De Rabobank is een bank voor én door klanten. Als coöperatie voelen zij zich sterk met klanten en leden verbonden en staan ze midden in de samenleving. Daarom zetten zij zich dagelijks in om de klant én zijn omgeving te versterken. Om samen de wereld beter en leefbaarder te maken. Dat noemen ze: Growing a better world together.

 

Rabobank

  • Deel

Bart Norden | leergang Programmeren

Bart Norden is senior adviseur bij Rabobank Klantenservice in Groningen. In november 2018 is hij gestart met de leergang Programmeren. Eén ochtend in de week volgt hij les op EnTranCe, een locatie van de Hanzehogeschool Groningen. Bart heeft de eerste periode van de opleiding er nu op zitten en kent de basisbeginselen van het programmeren in Java en kan zijn eerste code schrijven. In oktober van dit jaar vinden de eindpresentaties plaats, waarbij de deelnemers een webapplicatie presenteren die zij zelf hebben ontwikkeld.


 

“Er zijn verschillende redenen waarom ik voor deze leergang heb gekozen. IT en programmeren hebben altijd mijn interesse gehad. Ik heb in mijn studietijd gekozen voor de economie, namelijk Commerciële Economie aan de Hanzehogeschool Groningen en Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Maar ik heb altijd getwijfeld, ook gezien de markt, of ik programmeren ook leuk en interessant zou vinden. Deze leergang geeft mij daar heel duidelijk antwoord op.”

De kennis die hij momenteel opdoet, heeft volgens zijn zeggen geen effect op zijn huidige beroep. “Als ik het programmeren zo leuk vind om er mijn beroep van te maken, dan sluit ik een carrière-switch niet uit. Maar ik wil eerst proeven wat programmeren is, welke systemen er zijn en zowel de back-end als front-end methodes leren.”


Een introductie in programmeren

“Ik verwachtte een introductie in programmeren, waaronder verschillende talen en systemen. En de leergang komt overeen met deze verwachtingen. Vooral bij het eerste blok, zat de snelheid er heel goed in. Het eerste blok ging over Java, en als je daar niet zoveel kennis van hebt, is het best pittig (ook omdat ik er fulltime naast werk). Deze periode en het onderwerp waren erg leerzaam en zijn voorbij gevlogen.

Deze leergang heeft niet één onderwerp waar je je volledig op richt. Maar pakt verschillende facetten van het programmeren en pakt deze samen. Zo kan je zelf een keuze maken, na de leergang, wat je echt interessant vindt en waar je verder mee wilt gaan.”


Nieuwsgierig naar het vervolg

De IT Academy stelde Bart de vraag naar welke onderwerpen die nog op stapel staan naar uit kijkt. “Dit is een lastige vraag. Omdat je door alle onderwerpen te pakken goed kan beslissen wat je zelf leuk vindt. Misschien wijzig ik mijn mening nog, maar Java was mijn hoofdreden om deze leergang te volgen. Omdat je dan “echt” leert programmeren. Databases en de front-end systemen staan voor de komende maanden op het programma. Ik ben benieuwd.”

Tip van een deelnemer:

“Neem voor Java een paar extra dagen per week vrij. Want dit is leuk, veel en snel. Daarna neemt het tempo wat af gedurende de opleiding en is het wat beter te behappen. Verder vond ik het erg leuk om mensen in mijn groep te ontmoeten. Want iedereen heeft natuurlijk een andere achtergrond. Hoe we met elkaar, en verschillende ervaringen, er een leuke periode van gaan maken.”


Blik op de toekomst

Na afloop van het traject hoopt Bart erachter te komen of hij dit écht leuk vindt en of hij hier energie van krijgt. Daarnaast wil hij vooral meer kennis opdoen en de denkwijze van programmeren begrijpen. “Tot nu toe vind ik het erg leuk om mee bezig te zijn”.


 
  • Meer info over leergang Programmeren?