Friesland College

Friesland College verzorgt middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in Leeuwarden. Jongeren en volwassenen kunnen er terecht voor onderwijs op technisch en sociaal-economisch gebied. 

 

Friesland College

  • Deel

Klaske Bouma | HBO-ICT deeltijd

Klaske Bouma gooit her roer om. Momenteel is zij werkzaam bij Friesland College als financieel medewerker, maar daarnaast ook deeltijd student van het HBO-ICT programma. Ze heeft nog twee jaar te gaan en is zo vriendelijk geweest om haar verhaal met ons te delen.  


Zo moeder zo zoon
"Met mijn zoon van 18 ging ik naar een voorlichtingsbijeenkomst voor de studie ICT. Mijn zoon volgt ondertussen de voltijdopleiding, maar ík viel er ook direct voor. Technische analyses maken, samen oplossingen verzinnen… Ik heb er nog een half jaar goed over nagedacht en toen heb ik de knoop doorgehakt. Op mijn 47e ben ik opnieuw gaan studeren, in deeltijd."

Een nieuwe uitdaging
"Waarom? Ja, ik werk al twintig jaar als medewerker financiën bij een onderwijsinstelling. Rekeningen afhandelen, facturen maken, overzichten opstellen… Best leuk werk, maar ik weet zeker dat ik dit niet nog twintig jaar wil doen. En doorgroeien naar een managementfunctie is niet echt mijn ding. Deze opleiding biedt me nieuwe mogelijkheden. Het is natuurlijk wel een grote stap, daarom heb ik best wel getwijfeld. Vier jaar studeren, naast mijn huidige baan, kan ik dat wel opbrengen? Kan ik dat ook nog combineren met mijn gezin en mijn hobby’s, zoals paardrijden? Toen dacht ik: als je niets probeert, weet je zeker dat het niet lukt."

In het ritme komen
"Ik ben nu een halfjaar bezig. Eén keer per week hebben we een middag en een avond les. In een gezellige en gemêleerde groep, met mensen van 21 tot 53 jaar. Daarnaast ben ik nog zo’n tien uur kwijt aan zelfstudie. Op mijn eigen werkplek voer ik opdrachten uit. In het begin was het zoeken naar een ritme, maar nu gaat het heel goed. 


Ik studeer vaak ’s ochtends, want dan is het thuis het rustigst. Het leerproces is tegenwoordig helemaal veranderd. Vroeger kreeg ik altijd klassikaal les, nu zijn er veel meer opdrachten. En een groot verschil is dat ik het geleerde nu direct kan toepassen op mijn eigen werk. Ik ben met andere ogen naar mijn organisatie gaan kijken. Nu ga ik bijvoorbeeld in discussie met de automatiseerders en ik merk dat ze dat waarderen. Ze nemen me serieuzer en dat geeft me meer zelfvertrouwen. En dat na nog maar een halfjaar!"

Dashboards ontwerpen
"De studie is erg interessant. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met dashboards. Dat zijn overzichtelijke visuele weergaves van belangrijke informatie over een organisatie. Managers kunnen met zo’n dashboard in één oogopslag inzicht krijgen in actuele informatie en zo nodig adequate maatregelen nemen. Wij leren zo’n dashboard te ontwerpen, te maken en in overleg met de gebruikers aan te passen. Ik ben zelf altijd gebruiker van systemen geweest en nu zit ik ineens aan de andere kant!"

Ik wil internetcriminelen opsporen 
"Na twee jaar kunnen we onze kennis verdiepen met een aantal keuzevakken. Ik denk aan Software Engineering (SE) of Network & Security Engineering (NSE). Ik zou bijvoorbeeld wel bij de politie willen werken als rechercheur voor internetzaken. Criminelen opsporen door uit te zoeken wie de persoon is achter een bepaalde naam. Samen gegevens analyseren, vasthoudend blijven en dan uiteindelijk het bewijs vinden. Dat spreekt me erg aan!"


 
  • Meer weten over HBO-ICT deeltijd?