DUO

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is de uitvoeringsorganisatie van de rijksoverheid voor het onderwijs. DUO financiert en informeert onderwijsdeelnemers en onderwijsinstellingen en organiseert examens. Gezien het feit dat DUO dit voor het hele land doet is de dienst rijk aan applicaties en vooral aan grote hoeveelheden data. Binnen de organisatie werken veel ICT'ers. 

 

DUO

 • Specialiteit
  Semipubliek
 • Adres
  Kempkensberg 12
 • Plaats
  9722 TB Groningen
 • Deel

Van bachelor in English Language and Culture naar Software Developer

Renske Siebe heeft een bachelor in English Language and Culture en volgde een onderzoeksmaster in Literary and Cultural Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deelt graag haar ervaringen hoe zij terecht is gekomen bij DUO en de kans die haar geboden is om de leergang Java Development bij IT Academy Noord-Nederland te volgen.

“In het laatste jaar van mijn master kreeg ik steeds meer interesse in hoe digitale technologieën de individu en de samenleving vormen. Wat betekent het bijvoorbeeld dat er profielen van je worden gemaakt op basis van je zoekopdrachten en je input op social media? Hoe ervaar je dat zelf? En wat gebeurt er met de verzamelde data? Wat is hierbij de plek van waarden zoals privacy, gebruiksvriendelijkheid, toegang tot services, eerlijkheid en vrijheid hierin? Vanuit deze sociologische, culturele invalshoek wil ik de technologische kant leren kennen, zodat ik beter kan gaan begrijpen hoe algoritmes en de praktijk van het programmeren bepaalde waarden zoals privacy en security kunnen belichamen. Na meer dan een half jaar zelfstudie in programmeren en computer science via online cursussen ben ik bij DUO aangenomen als trainee Software Developer en kreeg ik zo de kans om de leergang Java Development bij IT Academy te volgen”.


Leergang Java Development

In september 2018 is Renske met de leergang Java Development gestart bij de IT Academy. “Het eerste blok van deze training was gericht op Java programmeren (van Strings en Wrapper klassen tot overerving en interfaces). DUO gaf me de gelegenheid om meerdere weken te studeren en mijn OCA examen af te leggen, die ik gelukkig ook heb gehaald. Het tweede blok van de training ging over full-stack development: dus dat je kan programmeren van front-end tot back-end. Zo maakte ik kennis met Angular – een veelgebruikt, best wel complex framework die websites opdeelt in componenten en voor elke component kan je weer HTML-, CSS-, test- en TypeScript-code schrijven. In de kant van de back-end stonden vooral repositories en controllers centraal, waarbij ook kennis werd gemaakt met Maven, SpringBoot, Servlets en mySQL”. Half november heeft ze dit traject succesvol afgerond. Haar ervaringen met dit traject zijn erg positief.

Het is een erg motiverende setting om met een klein klasje in het programmeren te duiken en samen nieuwe dingen te leren”.


“De een weet vaak al wat meer dan de ander, waardoor je af en toe elkaar kan helpen. Ook de docenten waren erg behulpzaam, dus als je even vastliep in je eigen project of opdracht stonden zij meteen klaar om mee te denken. De training heeft me een goede basis gelegd om mijn OCA-examen te halen, wat superfijn is! Daarnaast is ook de focus op frameworks erg waardevol, omdat DUO bijvoorbeeld veel met Angular werkt, wat veel complexer is om te leren dan een programmeertaal.”

Bij DUO is Renske sinds kort geplaatst als bouwer in een DevOps team. “Volgende week ga ik echt aan de slag in mijn nieuwe team: hartstikke spannend en leuk om weer met deze nieuwe uitdaging te beginnen! Het lijkt me erg boeiend om te zien hoe al deze tools nu in de praktijk worden gebruikt bij DUO en daar zelf uiteindelijk ook een steentje aan bij te dragen”.


Jezelf de tijd gunnen om dingen te leren

“Geniet ervan om weer nieuwe kennis op te doen en gun jezelf de tijd om dingen te leren. Sommige aspecten van Java zijn best lastig (helemaal als je op het OCA-examen moet denken als de compiler en verdacht moet zijn op allerlei strikvragen) en een framework leren kost echt gewoon veel tijd. Het helpt als je al een Codecademy of Udemy-cursusje in Java of iets dergelijks hebt gedaan, want dan is de lesstof al wat bekender, ook al is het niet noodzakelijk om met deze training te beginnen. Deze leergang biedt je een veilige setting om spelenderwijs met elkaar te leren en gewoon dingen uit te proberen, dus maak daar volop gebruik van!”


Uitdagingen in het vakgebied

"Als nieuwe binnenkomer kan ik natuurlijk nog niet het hele vakgebied overzien, maar wat voor mij een uitdaging is, is om ten eerste mezelf helemaal bekend te maken met de complexe tools waarmee we werken. En om de componenten van een applicatie succesvol en efficiënt te integreren. Uiteindelijk is het voor mij ook de uitdaging om applicaties duurzaam, veilig en privacy-vriendelijk te maken.”

Ambities als software developer

"Over vijf tot tien jaar hoop ik een goede software developer te zijn, die zowel gedegen applicaties kan bouwen en verbeteren als een goed begrip te hebben van de processen die hieraan ten grondslag liggen. Mijn ambitie is om dan genoeg technologische kennis en ervaring te hebben om mijn blik te verbreden en in de praktijk van het programmeren ook rekening te houden met bepaalde belangen van gebruikers, zoals gebruiksvriendelijkheid, security en privacy."


 • Meer weten over de leergang Java Development?