Security Engineering/ Ethical Hacking

Op 5 september start de 2e editie van de leergang Security Engineering/ Ethical Hacking. Gedurende de opleiding word je opgeleid tot Security Engineer/ Ethical Hacker op hbo-niveau. Na afloop van het traject beschik je over de vaardigheden om penetratietesten uit te voeren, hierover te rapporteren en te adviseren. Daarnaast ben je bekend met de Security by Design ontwikkelcyclus en kan je organisaties adviseren over security-beleid.

De leergang begint met het onderdeel Ethical Hacking in combinatie met Security by Design. De leergang wordt afgesloten met een eindopdracht/ security project.

Let op: er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor deze editie. Heb je interesse in de opleiding, neem dan contact op met productmanager Mark Veldkamp.

 

Security Engineering/ Ethical Hacking

LeervormKlassikaal
Duur20 dagen/ 5 maanden
Start5 september 2019
LocatieHet Kasteel, Melkweg 1, 9718 EP Groningen
Tijden9.00 - 16.30
PrijsSecurity Engineering/ Ethical Hacking €6995,- (excl. btw, inclusief koffie, thee, lunch)
Deze opleiding zit helaas vol. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over de volgende edities.
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
 
 • Deel

Tekort aan specialisten in Noord-Nederland

Nergens ter wereld groeit de vraag naar cybersecurityspecialisten zo hard als in Europa. Met deze leergang speelt IT Academy Noord-Nederland in op het tekort aan cybersecurityspecialisten in het Noorden. Deze technische leergang biedt ICT-professionals die zich willen om-/ bijscholen de mogelijkheid om fundamentele kennis op te doen van Cybersecurity en in de huid te kruipen van een security engineer/ ethical hacker. Daarnaast doe je kennis op van de Security by Design ontwikkelcyclus (Security Analysis, Secure Development, Threat Modelling en Security Architecture).


Inhoud

Cybersecurity of Computer Security is de beveiliging van informatiesystemen om diefstal of schade van hardware, software en informatie te voorkomen. Steeds meer apparaten staan in contact met het internet en hierdoor nemen de beveiligingsrisico’s toe. Een Security Engineer beveiligt deze systemen tegen interrupties en/of misleidingen. Het gaat hier om het netwerk, de serveromgeving en de applicaties. Naast het beveiligen, geeft de Security Engineer advies over de beveiliging en zorgt voor awareness binnen de organisatie. De Ethical Hacker voert testen uit om te beoordelen of het netwerk, de serveromgeving en de applicaties veilig zijn.

De leergang Security Engineering/ Ethical Hacking bestaat uit de volgende modules: 

 • Ethical Hacking
 • Security by Design
 • Security Project (eindopdracht)

Het programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het noordelijke bedrijfsleven en wordt gekenmerkt door een mix van theorie en praktijk aangevuld met inspirerende gastsprekers die hun praktijkervaringen delen. De leergang wordt verzorgd door docenten van de Hanzehogeschool in combinatie met specialisten uit het noordelijke bedrijfsleven. 

Doelgroep

De leergang is speciaal ontwikkeld voor ICT-medewerkers die zich willen bijscholen/ verdiepen in ethical hacking. Om de leergang succesvol af te sluiten wordt van iedere deelnemer een bepaald kennisniveau verwacht. Voor de gehele leergang gelden de volgende toelatingseisen:

 • Hbo werk & denkniveau
 • Basiskennis ICT-systemen (Operating Systems, Networks & Databases)
 • Basiskennis Security Engineering (CSSP, CISSP of vergelijkbaar)
 • Beheersing Engelse taal

Voor de leergang dienen deelnemers zelf te beschikken over een geschikte laptop.


Leervorm en studiebelasting

De leergang wordt verzorgd in een klassikale leervorm (1 dag per week). Naast de klassikale lessen is de studiebelasting +/- 12 uur per week. De bijeenkomsten bestaan uit een theorie- en praktijkgedeelte. Tijdens de bijeenkomsten gaan de deelnemers ook hands-on aan de slag. Daarnaast worden inspirerende gastsprekers uitgenodigd die hun praktijkervaringen delen.

Gedurende de leergang wordt er een online leeromgeving beschikbaar gesteld door IT Academy Noord-Nederland. Via de online leeromgeving hebben de deelnemers altijd toegang tot het studiemateriaal en kunnen zij contact zoeken met mede studenten en docenten.


Programma

Fase Data* Volledige leergang
Module: Security by Design (ochtend) 5, 12, 19 en 26 september 2019
3, 10, 17 en 31 oktober 2019
7, 14, 21 en 28 november 2019
5, 12 en 19 december 2019
Module: Ethical Hacking (middag)
Security Project (eindopdracht) 9, 16, 23 en 30 januari 2020
6 februari 2020

 


Resultaat na afronding

Na afloop van de leergang ben je in staat om als junior Ethical Hacker penetratietesten uit te voeren, je beschikt dan over de volgende competenties:

Ethical Hacking

 • Heeft toepasbare kennis van de OWASP Top 10 kwetsbaarheden
 • Heeft toepasbare kennis van de OWASP Top 10 testmethodieken
 • Heeft kennis van Ethical Hacking tooling, waaronder Kali Linux

Security by Design

 • Kan documenten over security-onderwerpen bestuderen om zo tot een gefundeerde analyse van een probleem te komen
 • Kan standaard handelingen uitvoeren binnen de ontwikkelcyclus van een systeem, waaronder:
  • Security Analysis
  • Secure Development
  • Threat Modelling
  • Security Architecture

Security Project

 • Kan standaard handelingen uitvoeren binnen de ontwikkelcyclus van een systeem
 • Kan data verzamelen, analyseren en rapporteren om tot antwoorden te komen op een complexe ontwerp- en onderzoeksvraag over security

Na het succesvol afsluiten van de leergang ontvang je een diploma van IT Academy Noord-Nederland. De IT Academy is onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen.


 • Opleidingen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
 • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
 • Kwaliteitsonderwijs met input uit gerenommeerde kennisinstellingen
Contactformulier