Leergang Programmeren

Op 13 september 2019 start IT Academy Noord-Nederland voor de vierde keer de leergang Programmeren. Gedurende deze leergang leer je in een jaar tijd programmeren (backend). Aan het einde van de leergang kun je een eigen webapplicatie bouwen. De opleiding is zo opgezet dat het makkelijk te volgen is naast je werk of studie.

Vergaande digitalisering vraagt om een skillset die past bij de 21ste eeuw. Alles is online en met nieuwe technologieën en vakgebieden zoals cyber security, Internet of Things (IoT) en Data Science zullen bedrijven en overheden steeds verder digitaliseren. Het spreken van een programmeertaal is een belangrijke  competentie voor iedereen die wil slagen in deze wereld.

De leergang Programmeren is uitermate geschikt voor professionals die kennis van programmeren willen opdoen. Daarnaast is het een goede stap richting een carrière in de IT.  Mogelijke startfuncties zijn bijvoorbeeld junior ontwikkelaar, software tester of DevOps engineer. Verder zijn docenten die ook programmeerles willen geven en studenten van niet ICT-gerelateerde studies die hun domeinkennis willen complementeren met digitale vaardigheden bij deze opleiding gebaat.  

 

Leergang Programmeren

LeervormKlassikaal
Duur33 dagdelen (één dagdeel per week)
Start13 september 2019
LocatieZernike Campus
Tijden09.00 - 12.30 uur
Prijs€2.795,- (vrij van BTW / inclusief literatuur)
ContactMark Veldkamp | 0657536795
 
Beschikbare plaatsen
7/20
 
  Direct inschrijven » Download pdf »
 • Deel

Inhoud

Op vrijdag 22 september 2017 is de eerste editie van start gegaan. De vierde editie start op 13 september 2019. De leergang is in samenwerking met ervaren docenten van de Hanzehogeschool Groningen ontwikkeld, welke tevens de colleges in de leergang verzorgen. Gedurende het programma leer je zelfstandig een (mobiele) applicatie te ontwikkelen in de programmeertaal Java. Het programma is in drie blokken opgedeeld:

Blok 1 - Basis programmeren (12 weken)
Tijdens dit eerste blok leer je de basisbeginselen van het programmeren in Java en ga je je eerste codes schrijven. 

Blok 2 - Geavanceerd programmeren (13 weken)
Het tweede blok gaat dieper in op o.a. databases (SQL) en database connectivity.

Blok 3 - Front end development (3 weken)
De kennis en ervaring op het gebied van back end programmeren in de eerste twee blokken worden in Blok 3 gecomplementeerd met colleges en opdrachten op het gebied van front end programmeren, prototyping en usablity. 

Eindopdracht (4 weken)
Tijdens de eindopdracht ga je met je team een webapplicatie ontwikkelen. De webapplicatie bestaat uit een back-end, gekoppeld aan een database en een front-end.  Aan het einde van de leergang presenteer je de webapplicatie, inclusief leerervaringen aan je mede deelnemers.

Programma onder voorbehoud.

Opzet

Leervorm
De colleges worden iedere vrijdagochtend, van 09.00 - 12.30 uur, klassikaal verzorgd en bestaan uit een theorie- en praktijkgedeelte. Per onderdeel wordt de theorie uitgelegd door de docent. Daarna ga je aan de slag met praktijkopdrachten.

Studiebelasting
Hoewel we de studiebelasting beperkt willen houden tot circa 10 uur per week is onze ervaring dat de deelnemers veel meer tijd besteden aan het leren programmeren. Programmeren is niet eenvoudig en de een pakt het sneller op dan de ander. Om een goede programmeur te worden dien je dagelijks met het vakgebied/code bezig te zijn. In de praktijk betekent dit dat je er meer tijd aan besteed dan de genoemde 10 uur.


 • Opleidingen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
 • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
 • Kwaliteitsonderwijs met input uit gerenommeerde kennisinstellingen

Hoofddocent leergang Programmeren


Bart Barnard 
Bart zette zijn eerste stappen in het programmeervak in 1984 toen hij de complete instructieset van de Z80 uit zijn hoofd leerde. Sinds die tijd vormt programmeren en computertechniek de kern van zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Na zijn studie filosofie en informatica aan de Universiteit Leiden heeft bij diverse (web)programmeerbureau's gewerkt. Sinds 2007 heeft Bart de volledige overstap naar het onderwijs gemaakt. Zo is hij begonnen als docent Informatica aan de Hanzehogeschool Groningen, waar hij al snel naast het geven van technische vakken intensief bezig ging met het ontwikkelen van onderwijs.

Vanaf 2017 is Bart hogeschooldocent Software Engineering aan het Instituut voor Communicatie, Media en IT. Vanuit deze rol houdt hij de ontwikkelingen binnen het vakgebied nauwgezet bij, onderhoudt hij contacten met het werkveld en geeft hij les binnen alle jaren van de opleiding HBO-ICT. 


Doelgroep

De leergang Programmeren is opgezet voor iedereen die zich wil verdiepen in het vak programmeren. De leergang is uitermate geschikt voor:

 • professionals die kennis van programmeren willen opdoen;
 • professionals die zich willen laten om- of bijscholen tot programmeur;
 • docenten die programmeerles willen geven; 
 • en studenten van niet ICT-gerelateerde studies die hun domeinkennis willen complementeren met digitale vaardigheden.

Instroomeisen:

 • Minimaal een afgeronde MBO niveau 4 opleiding.
 • Basiskennis wiskunde en statistiek.
 • Sterke affiniteit met ICT.

Programma

 1. Programma opzet(45 kB)

Resultaat

Na afronding kan je:

 • programmeren in Java en uit de voeten met SQL, CSS en HTML;
 • meebouwen aan complexe programma’s zoals games, embedded software, applicaties voor internet en mobiele apparaten;
 • en analyseren, ontwerpen, plannen en vooral realiseren van software oplossingen. 

"Proeven van programmeren is"
Bart Norden | senior adviseur bij Rabobank Klantenservice in Groningen
Lees meer »
"Ik zie volop mogelijkheden om slimme oplossingen te bedenken door de combinatie van ICT en vakinhoudelijke kennis"
Carolien Hulsbergen | adviseur informatiemanagement bij Waterschap Vechtstromen
Lees meer »
Contactformulier