Leergang Programmeren

Op 6 april 2018 start IT Academy Noord-Nederland voor de tweede keer de leergang Programmeren. Met deze leergang word je in minder dan een jaar opgeleid tot junior (Java) programmeur. De opleiding is zo opgezet dat het makkelijk te volgen is naast je werk of studie.

Vergaande digitalisering vraagt om een skillset die past bij de 21ste eeuw. Alles is online en met nieuwe technologieën en vakgebieden zoals cyber security, Internet of Things (IoT) en Data Science zullen bedrijven en overheden steeds verder digitaliseren. Het spreken van een programmeertaal is cruciaal voor iedereen die wil slagen in deze wereld.

De leergang Programmeren is uitermate geschikt voor professionals die kennis van programmeren willen opdoen of mogelijk tot programmeur bij- of omgeschoold willen worden. Verder zijn docenten die ook programmeerles willen geven en studenten van niet ICT-gerelateerde studies die hun domeinkennis willen complementeren met digitale vaardigheden bij deze opleiding gebaat.  *Let op: de leergang zit helaas vol. Interesse? Neem gerust contact met ons op. 

   

 

Leergang Programmeren

LeervormKlassikaal
Duur33 dagdelen (één dagdeel per week)
Start6 april 2018
LocatieZernikeplein 11, 9747 AS, Groningen
TijdenEén dagdeel per week van 09.00 - 12.30 uur
Prijs€2.500,- (vrij van BTW / inclusief literatuur)
ContactMark Veldkamp | 0657536795
  Download pdf »
 • Deel

Inhoud

Op vrijdag 22 september is de eerste editie van start gegaan. De komende editie start op 6 april 2018. De leergang is in samenwerking met ervaren docenten van de Hanzehogeschool Groningen ontwikkeld, welke tevens de colleges in de leergang verzorgen. Gedurende het programma leer je zelfstandig een (mobiele) applicatie te ontwikkelen in de programmeertaal Java. Het programma is in drie blokken opgedeeld:

Blok 1 - Basis programmeren (12 weken)
Tijdens dit eerste blok leer je de basisbeginselen van het programmeren in Java en ga je je eerste codes schrijven. 

Blok 2 - Geavanceerd programmeren (12 weken)
Het tweede blok gaat dieper in op o.a. databases (SQL) en database connectivity en wordt afgesloten met een praktijkopdracht. 

Blok 3 - Front end development (8 weken)
De kennis en ervaring op het gebied van back end programmeren in de eerste twee blokken worden in Blok 3 gecomplementeerd met colleges en opdrachten op het gebied van front end programmeren, prototyping en usablity.        

Programma onder voorbehoud.

Opzet

Leervorm
De colleges worden een dag in de week, van 09.00 - 12.30 uur, klassikaal verzorgd en bestaan uit een theorie- en praktijkgedeelte. Per onderdeel wordt de theorie uitgelegd door de docent. Daarna gaat u aan de slag met praktijkopdrachten. Houd er rekening mee dat je naast het college ongeveer 8 uur per week kwijt bent aan zelfstudie. Je dient zelf te beschikken over een geschikte laptop.


 • Opleidingen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
 • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
 • Kwaliteitsonderwijs met input uit gerenommeerde kennisinstellingen

Hoofddocent leergang Programmeren


Bart Barnard 
Bart zette zijn eerste stappen in het programmeervak in 1984 toen hij de complete instructieset van de Z80 uit zijn hoofd leerde. Sinds die tijd vormt programmeren en computertechniek de kern van zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Na zijn studie filosofie en informatica aan de Universiteit Leiden heeft bij diverse (web)programmeerbureau's gewerkt. Sinds 2007 heeft Bart de volledige overstap naar het onderwijs gemaakt. Zo is hij begonnen als docent Informatica aan de Hanzehogeschool Groningen, waar hij al snel naast het geven van technische vakken intensief bezig ging met het ontwikkelen van onderwijs.

Vanaf 2017 is Bart hogeschooldocent Software Engineering aan het Instituut voor Communicatie, Media en IT. Vanuit deze rol houdt hij de ontwikkelingen binnen het vakgebied nauwgezet bij, onderhoudt hij contacten met het werkveld en geeft hij les binnen alle jaren van de opleiding HBO-ICT. 


Doelgroep

De leergang Programmeren is opgezet voor iedereen die zich wil verdiepen in het vak programmeren. De leergang is uitermate geschikt voor:

 • professionals die zich willen laten om- of bijscholen tot programmeur;
 • professionals die kennis van programmeren willen opdoen;
 • docenten die programmeerles willen geven; 
 • en studenten van niet ICT-gerelateerde studies die hun domeinkennis willen complementeren met digitale vaardigheden.

Instroomeisen:

 • Minimaal een afgeronde MBO niveau 4 opleiding.
 • Basiskennis wiskunde en statistiek.
 • Sterke affiniteit met ICT.

Heeft u scholingsvouchers via het UWV? Deze kunt u voor de leergang Programmeren gebruiken.

Programma

 1. Programma opzet(104 kB)

Resultaat

Na afronding kunt u:

 • programmeren in Java en uit de voeten met SQL, CSS en HTML;
 • meebouwen aan complexe programma’s zoals games, embedded software, applicaties voor internet en mobiele apparaten;
 • en analyseren, ontwerpen, plannen en vooral realiseren van software oplossingen. 
Contactformulier