Leergang Agile

Elke organisatie wil tegenwoordig agile zijn; snel reageren op een snel veranderende wereld. Maar wat houdt agile nu precies in? Hoe vertaalt het zich in de praktijk? Waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je je organisatie mee krijgt? 
IT Academy Noord-Nederland biedt voor de derde keer de Leergang Agile, waarin deze vragen worden beantwoord. Tijdens deze zesdaagse leergang krijg je een stevige introductie in agile, leer je over agile methodes en technieken zoals Scrum, Kanban, DevOps en Lean Startup. *Let op: de leergang zit helaas vol. 

 

Leergang Agile

8,0
LeervormKlassikaal
Duur6 dagen
Start9 januari 2019
LocatieHanzehogeschool
Tijden09:00 - 16:00 uur
Prijs€ 2.995,- (excl. 21% BTW)
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
  Download pdf »
  • Deel
""Ik ben positief en zou de leergang aanbevelen aan mensen die meer willen weten van Agile""
Jannet Benthem (Beter-Proces)
Lees meer »

Inhoud

De zesdaagse leergang leert je wat agile werken is en hoe je dit toepast in de praktijk. Na afloop van de leergang beschik je over de juiste handvatten om agile toe te passen in je eigen werkomgeving.

Agile Introductie (2 dagen)
Agile werken vindt steeds meer adoptie bij bedrijven. Echter, de toepassing en de effectiviteit ervan varieert nogal. Bij dit onderdeel van de leergang richten we ons op de basisprincipes van agile en hoe je deze direct bij jouw organisatie kunt inzetten om effectiever te werken.

Dag 1: Op de eerste dag leer je hoe agile is ontstaan en doe je je eerste ervaring op met agile. Er zit een week tussen de eerste en de tweede dag. Hierin kun je op zoek gaan naar agile binnen je organisatie; wordt het al toegepast, waarbij zou jouw organisatie baat kunnen hebben met agile?

Dag 2: Met de observaties en vragen van de deelnemers zullen we de tweede cursusdag beginnen. Deze tweede dag gaat verder op de basis van dag 1; welke stromingen zijn er binnen agile? Hier behandelen we o.a. in vogelvlucht Lean, XP, Scrum, Kanban, DevOps en Lean Startup. Welke practices zijn er en hoe kun je die gebruiken om efficiënter te werken?

Scrum (1 dag)
Wat is een backlog, een product owner en wat is planning poker? Waar gebruik je die termen voor en waarom? Waarom doe je een stand-up meeting? Wat is een planningssessie of review, hoe doe je een retrospect en waarom doe je deze rituelen? Al deze vragen zullen beantwoord worden tijdens deze Scrum dag.

Lean startup (1 dag)
Wat is een Minimal Viable Product, wat is de build-measure-learn loop en wat is validated learning? De principes van Lean Startup en productontwikkeling kunnen helpen om agile binnen een gedeelte van de organisatie te laten starten. De practices helpen je om te focussen en om snel resultaat te laten zien en te experimenteren met je gebruikers.

Agile organisatie: verder dan een team (1 dag)
Hoe pas je de geleerde agile principes toe als je organisatie groeit, of als je binnen een grote organisatie werkt? Hoe kun je agile werken met meerdere teams tegelijk, hoe zorg je dat andere onderdelen van je organisatie begrijpen waar je mee bezig bent? Hoe zorg je dat je blijft leren en je organisatie blijft aanpassen aan de veranderende situatie? Op deze dag zullen we oa. SAFe, LeSS, Holacracy en DevOps behandelen.

Agile in de praktijk (1 dag)
Hoe combineer je al die agile methoden? Hoe introduceer je agile binnen je organisatie? Welke problemen kun je goed aanpakken met agile? In de afrondende praktijkdag zullen we op basis van praktijkcases kijken hoe organisaties baat kunnen hebben bij agile. Hiervoor kun je je eigen organisatie als case aandragen, en word je dus geholpen om het geleerde direct in jouw werk te introduceren.

Doelgroep

De leergang is opgezet voor professionals die zich willen verdiepen in agile en de bijbehorende methodes en technieken. Door het volgen van de leergang kun jij jouw organisatie verder helpen om agile toe te passen, uit te breiden en te verankeren in de organisatie. 

Resultaat na de leergang

Na afloop van de leergang:

  • Beschik je over de theoretische kennis van agile;
  • Ken je de Scrum & Kanban methodiek;
  • Ben je bekend met DevOps;
  • Kun je de Lean Startup aanpak toepassen;
  • Weet jij wat geschaald werken is met o.a. SAFe en LeSS en weet hoe je dit moet toepassen;
  • Weet jij hoe je agile moet toepassen in de praktijk.

Diploma
Na het succesvol afsluiten van deze leergang ontvang je een diploma met daarop een overzicht van de behandelde onderdelen.   

Docenten

Kerndocent van de leergang is Drs. Jan Salvador van der Ven. Jan is bezig met zijn promotie in architectuur beslissingen in software ontwikkeling bij de Rijksuniversiteit Groningen waar hij ook les geeft in Requirements Engineering  & Software Startups. Daarnaast is hij agile coach / trainer en begeleidt hij (startende) ondernemingen op het gebied van agile. Naast dit werk is hij mede-oprichter van stichting Groningen Programmeert, een initiatief om kinderen op de basisschool te leren programmeren.

Naast Jan Salvador van der Ven is Sandra Warmolts, docent in deze leergang. Sandra is Lean Agile Coach, Scrum master en trainer in Agile productontwikkeling, projecten en transities. Ze helpt organisaties de transitie te maken naar agile werken en naar Continuous delivery. Dit doet ze bij grote organisaties met vele software ontwikkelteams maar ook bij kleinere organisaties buiten de IT.


  • Opleidingen, leergangen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
  • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties

Planning

Dag 1 Introductie Agile 1 9 januari 2019
Dag 2 Introductie Agile 2 23 januari 2019
Dag 3 Scrum 6 februari 2019
Dag 4 Lean Startup 13 februari 2019
Dag 5 Agile organisatie: verder dan een team 27 februari 2019
Dag 6 Agile in de praktijk 6 maart 2019

Contactformulier