Data Science

Op 16 september 2019 start de zesde editie van de opleiding Data Science. Het programma is flexibel opgebouwd zodat je kan gaan voor de volledige opleiding of een keuzevariant van het programma die beter bij je ambities en ervaring past.

De vakken uit deze unieke en technische opleiding worden verzorgd door docenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, alsmede aangevuld en versterkt door experts van andere kennisinstellingen/bedrijven. Door middel van hoor-, werk- en gastcolleges kan je het vakgebied eigen maken en wordt al het nodige over de verschillende facetten van Data Science bijgebracht.

*Let op: de opleiding zit helaas vol. Interesse? Stuur gerust een e-mail naar info@itacademy.nl en wij zetten jou graag op de reservelijst.

 

Data Science

8,9
LeervormKlassikaal
Duur28 dagen / 9 maanden
Start16 september 2019
LocatieLaan Corpus den Hoorn 300, 9728 JT, Groningen (Meerwold)
Tijden09.00 - 17.00 uur
PrijsVolledige opleiding: €8450 (vrij van btw)
De opleiding zit helaas vol. Interesse? Mail naar info@itacademy.nl
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
  Download pdf »
 • Deel

Beroep van de toekomst

De term Big Data is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Organisaties krijgen steeds meer data tot hun beschikking. Denk hierbij aan klantinformatie, informatie over de operationele werkzaamheden en informatie vanuit externe bronnen. De vraag is natuurlijk: Wat kunnen organisaties met deze informatie?

Waar de ICT-infrastructuur en applicaties het verzamelen van grote hoeveelheden data mogelijk maken is het juist de data scientist die dit kan omzetten naar waardevolle informatie en zo een belangrijke bijdrage levert aan de doelstellingen van de organisatie. Data Science is een relatief nieuw vakgebied en de vraag naar professionals die zich hier raad mee weten neemt de komende jaren alleen maar toe. Het is daarmee absoluut een van de beroepen van de toekomst. 


Opzet van het programma

De opleiding Data Science begint met een kick-off dag waar het vakgebied Data Science wordt geschetst en uitleg wordt gegeven over het opleidingsprogramma. Daarna wordt direct aan de slag gegaan met Design Thinking waarbij er een beroep wordt gedaan op creativiteit, een belangrijke eigenschap van iedere data scientist.

Het volledige programma bestaat uit een kick-off en 9 modules. Iedere module bestaat uit drie collegedagen. Tijdens de eerste twee dagen van iedere module wordt een hoorcollege en een werkcollege verzorgd gerelateerd aan het thema van de module, zodat theorie en praktijk optimaal worden afgewisseld. Tijdens de opleiding wordt er gewerkt met een case die als rode draad door de opleiding loopt. Daarnaast ga je per module aan de slag met een praktijkopdracht die op de derde collegedag wordt besproken. Tijdens deze derde dag brengt eveneens een gastspreker praktijk-casuïstiek in zodat je inzichten opdoet die je in staat stellen de geleerde vaardigheden en competenties in verschillende contexten te plaatsen. 

Voor een overzicht van de verschillende onderdelen en data van de opleiding kan je het onderstaande programma (onder voorbehoud) raadplegen. 

 

Keuzevarianten

Het programma is flexibel opgebouwd. Wanneer een deelnemer geen ervaring heeft met data analyse / business intelligence en data scientist wilt worden, dan volg je de gehele opleiding. Wij bieden echter twee keuzevarianten die mogelijk beter bij jouw ambities en ervaring passen.

Keuzevariant 1 (Data Analyse) €4550
Heb je geen ervaring met data analyse / business intelligence en wil je je alleen hier op toeleggen, dan is het mogelijk om enkel module 1 t/m 5 te volgen. 

Keuzevariant 2 (Data Science) €5450
Heb je al ervaring met data analyse (bijvoorbeeld als business intelligence specialist) en wil jij je verdiepen in data science, dan is het mogelijk de eerste 3 modules over te slaan en alleen module 4 t/m 9 te volgen.

Diploma

Na het succesvol afsluiten van deze opleiding ontvang je een diploma van IT Academy Noord-Nederland. De IT Academy is verbonden aan de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen.

De diploma-uitreiking vindt plaats op 15 juni 2020 


Programma

Fase Data volledige opleiding Volledige opleiding Keuzevariant 1: Data Analyse Keuzevariant 2: Data Science
Kick-off: Design Thinking 16 september 2019                            ✔                              ✔
Module 1: Databases 23, 30 september en 7 oktober 2019                            ✔  
Module 2: Advanced Databases 14, 28 oktober, 4 november 2019                            ✔  
Module 3: Data Visualisation 11, 18 en 25 november 2019                            ✔  
Module 4: Descriptive Statistics 2, 9 en 16 december 2019                            ✔                             ✔
Module 5: Data Mining 6, 13 en 20 januari 2020                            ✔                             ✔
Module 6: Python 27 januari, 3 en 10 februari 2020                               ✔
Module 7: Predictive Analysis 24 februari, 2 en 9 maart 2020                               ✔
Module 8: Machine Learning 16, 23 en 30 maart 2020                               ✔
Module 9: Afsluitende opdracht 6, 20 april en 11 mei 2020                               ✔

*Let op: de opleiding zit helaas vol. Interesse? Stuur gerust een e-mail naar info@itacademy.nl en wij zetten jou graag op de reservelijst


Instroomniveau

De opleiding Data Science is speciaal ontwikkeld voor professionals. Om de opleiding succesvol af te sluiten wordt van de deelnemer een bepaald kennisniveau verwacht. Voor de gehele opleiding en Keuzevariant 1 (Data Analyse) gelden alleen de volgende toelatingseisen:

 • Afgeronde HBO/WO opleiding
 • Basiskennis wiskunde en statistiek
 • Basiskennis databases
 • Basiskennis ICT-systemen

Voor Keuzevariant 2 (Data Science) gelden naast het bovenstaande de volgende aanvullende toelatingseisen:

 • Kennis van en ervaring met verschillende soorten databases
 • Kennis van en ervaring met data visualisatie

*Programmeerervaring is niet vereist. Echter is programmeerervaring (bijvoorbeeld C/C++, Java, R en met name Python) wel een pré als je de volledige opleiding of Keuzevariant 2 (Data Science) wilt volgen.

Resultaat na afronding

Na afloop van de gehele opleiding of Keuzevariant 2 (Data Science) ben je in staat om het vak Data Science zelfstandig uit te oefenen binnen een organisatie. Volg je Keuzevariant 1 (Data Analyse) dan kan je na afronding als business intelligence specialist aan de slag. Afhankelijk van het door jou gekozen pad beschik je over de volgende competenties:

 • Databases: Ontwerpen, modelleren bouwen en bevragen van databases. 
 • Advanced Databases: Ontwerpen van de architectuur van een datawarehouse, modelleren van datawarehouses met behulp van stermodelleren en data vault, realiseren van een datawarehouse. 
 • Data Visualisation: Weergeven van informatie toegesneden op de doelgroep.
 • Descriptive Statistics: Toepassen van descriptieve statistiek op dataverzamelingen.
 • Data Mining: Ontwerpen en inrichten van het kdd (knowledge discovery in databases) proces.
 • Python: Programmeren in Python.
 • Predictive Analysis: Toepassen van inference (predictive) statistiek.
 • Machine Learning: Toepassen van Machine Learning.
 • Afsluitende opdracht: Uitvoeren van een data science traject.

"De opleiding Data Science is relevant, bondig, breed en goed toepasbaar in praktijk. Colleges en gastcollega’s zijn zeer interessant en nemen je mee in de belangrijkste vakgebieden van de data-analyse. "
Ronald van der Veen | Data Analist
Lees meer »
"De Data Science opleiding geeft een mooi totaalbeeld van de gehele 'data-keten'."
Erik Bloemsma | Senior modelleerder bij Gasunie
Lees meer »
"Het is belangrijk om niet stil te staan, maar te blijven ontwikkelen. Zowel voor mijn eigen werkplezier als voor mijn werkgever."
Janneke Arntzen | Adviseur Statistiek & Onderzoek bij Gemeente Leeuwarden
Lees meer »
"Data science is het beroep van de toekomst en data wordt met het jaar belangrijker. Algoritmes maken het leven van bedrijven makkelijker en zijn niet meer weg te denken uit veel bedrijfsprocessen."
Danny Brand | Analist Managementinformatie CJIB
Lees meer »

Kwaliteitsonderwijs

Om de kwaliteit van het opleidingsprogramma te borgen worden docenten en gastdocenten van gerenommeerde kennisinstellingen als de Hanzehogeschoool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen ingezet. Echter worden er ook gastcolleges verzorgd door experts van andere kennisinstellingen en uit het werkveld om zo sterk mogelijk de link met de praktijk te leggen. Hieronder een aantal van de docenten die tijdens de vorige edities van deze opleiding colleges en gastcolleges hebben gegeven.


Talko Dijkhuis - Hanzehogeschool

Talko Dijkhuis, MSc, is afgestudeerd bedrijfskundige en heeft 10 jaar in de ICT gewerkt, onder andere als Business Intelligence Consultant en als Oracle DBA-er. Talko Dijkhuis is verbonden geweest aan het lectoraat Business Intelligence van de Hanzehogeschool Groningen en heeft het uitstroomprofiel Business Intelligence opgezet en vormgegeven. Daarnaast heeft hij onderzoeken gedaan naar patronen van overstappers in de energie branche. Daarnaast is Talko PHD-kandidaat bij de Rijksunivesiteit Groningen op het gebied van Machine Learning en AI. 

George Azzopardi - Rijksuniversiteit Groningen

George Azzopardi is assistant professor of computer science at the University of Groningen, the Netherlands. In 2013, he received PhD cum laude in computer science (pattern recognition) from the same University, and before that he received BSc (Hons) and MSc degrees in computer science from the Goldsmiths, and Queen Mary University of London, respectively. He is associate editor of a Q1 journal and his research interests include pattern recognition, machine learning, signal processing, medical image analysis, and information systems. Besides his academic experience, he has worked TNO as research scientist and currently holds a part-time position at KAIOS as senior data scientist.


Andrey Tsyganov - RUG

Dr. Andrey Tsyganov promoveerde aan Moscow State University of Railway Engineering op het gebied van Information Technology. Deze titel verwierf hij nadat hij in Moscow zijn mastergraad in Informatica had gehaald. Daarna was hij o.a. geruime tijd werkzaam als Oracle Developer op CERN in Geneve, Zwitserland. De afgelopen vijf jaar is Dr. Tsyganov in dienst bij de Rijksuniversiteit Groningen waar hij Database Developer (DBA) is bij het Centrum voor Informatie Technologie (CIT).

Robbert Kelder - KPN Consulting

Robbert Kelder, MSc., werkt als consultant bij KPN Consulting op het gebied van Internet of Things en innovatie. Robbert Kelder is onder andere betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van 5G en LoRa, en is actief bezig om binnen Nederland bedrijven te adviseren en ondersteunen met het realiseren en implementeren van Internet of Things toepassingen. Hij kenmerkt zich door een hands-on aanpak in combinatie met het vinden van creatieve oplossingen. In zijn gastcolleges gaat hij in op de Digitale Transformatie waarbij IoT een van de onderdelen is.

Tsjerk Wassenaar | Hanzehogeschool & RUG

Dr. Tsjerk Wassenaar is docent informatica en statistiek bij de opleiding Bioinformatica aan de Hanzehogeschool en is daarnaast verbonden aan de vakgroep moleculaire dynamica aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van wetenschappelijke software. Hij is afgestudeerd farmaceut en na zijn promotie in de computationele chemie betrokken geweest bij Europese projecten op het gebied van High-Performance en GRID computing. Binnen de Advanced Data Science leergang verzorgt hij de Python cursus.

Koen Konings | Nord Advocaten

Een informatiemaatschappij vereist een informatierecht advocaat. Dat ben ik. Internet, software, automatisering en verwerking van persoonsgegevens zijn dagelijkse kost voor iedere ondernemer, zowel voor leveranciers als voor afnemers. Ik bestrijk al deze gebieden met mijn specialismen in IT-recht, privacy compliance, intellectueel eigendomsrecht en ondernemingsrecht. Verder is hij betrokken als docent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan IT Academy Noord-Nederland.

Immo Dijkma - Ontwerpfabriek

Immo Dijkma, MSc heeft zijn mastergraad in Entrepreneurship Education & Training behaald aan de Universiteit van Aarhus en geeft al meer dan 15 jaar les op het gebied van entrepreneurial behaviour, creativity, innovation en HRM aan het Instituut voor Communicatie, Media & IT van de Hanzehogeschool Groningen. Tegenwoordig is hij ook betrokken bij de Hanze Ontwerpfabriek, kortgezegd een broedplaats voor nieuwe ideeën, maar ook een plek waar bestaande ideeën verder worden uitgewerkt en gevaloriseerd.

Andrej Zwitter - RUG

Prof. dr. Andrej Zwitter holds the Chair of International Relations and Ethics at the Faculty of Law, the University of Groningen and he is the head of the Political Science Department. Zwitter is also an honorary senior research fellow at Liverpool Hope University. His research foci include ethics in international politics and law, Big Data ethics, state of emergency politics, as well as law and politics of humanitarian action. 
Zwitter will give a guest lecture on Big Data ethics in which he aims to draw a line between the use and misuse of data, leaving the participants with a better compass regarding using data ethically.  


Herbert Kruitbosch

Herbert Kruitbosch haalde een MSc Intelligent Systems, een master van de RUG over machine learning, computer vision en kunstmatige intelligentie. Hij werkte aan commerciële data science projecten bij Target Holding en doet nu hetzelfde voor onderzoekers bij de RUG. Herbert programmeert het liefst computer vision en kunstmatige (diepe) neurale netwerken.


 • Opleidingen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
 • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
 • Kwaliteitsonderwijs met input uit gerenommeerde kennisinstellingen
Contactformulier