Terugblik 2015 - Blik op 2016

09-12-2015

Met de jaarwisseling voor de deur blikt de IT Academy terug op een prachtig jaar. 2015 stond in het teken van opbouwen en uitbreiden, met veel opgeleide professionals als gevolg, maar ook met ontwikkelingen op het gebied van nieuwe opleidingen die in 2016 tot rijping zullen komen. We nemen u kort mee langs wat successen die we samen met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden uit Noord-Nederland hebben geboekt en we kijken vooruit naar wat u het komende jaar van ons kunt verwachten. 

Onderwijs - 2015

IT Academy Noord-Nederland zet zich in voor een gezonde, evenwichtige en hoogwaardige ICT-sector in het Noorden, en dat doen we vooral door vraaggestuurd onderwijs aan te bieden. Het afgelopen jaar hebben we professionals opgeleid zowel op het gebied van softskills – te denken aan de training Samenwerken en Klantgerichtheid voor ICT’ers – als technische vaardigheden. Het Noorden heeft zich in 2015 in verschillende disciplines geprofessionaliseerd. Zo zijn medewerkers van CJIB en DUO tijdens de leergang Java Development opgeleid tot programmeur en hebben meerdere noordelijke organisaties hun helicopter view op ICT verbeterd tijdens de leergang Strategisch Informatiemanagement onder leiding van prof. Rik Maes.  

Naast trainingen en leergangen vonden er ook meerdere gratis masterclasses plaats waarbij kennisdeling en het verbinden van partijen in het Noorden voorop stonden. Dit jaar kwamen de onderwerpen Lean IT, DevOps en Internet of Things voorbij. In ons service portfolio kunt u precies zien welke opleidingen we in het verleden hebben aangeboden.  


Strategisch Informatiemanagement
Strategisch Informatiemanagement
De Masterclass Lean IT in volle gang
De Masterclass Lean IT in volle gang

Onderzoek - 2015

In opdracht van IT Academy Noord-Nederland deden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een vooronderzoek naar de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt in de noordelijke ICT-sector. De resultaten van het onderzoek werden 26 november door prof. dr. Jacques Zeelen gepresenteerd en door onderwijsinstellingen en bedrijven van commentaar voorzien tijdens een bijeenkomst in de Statenzaal van het Provinciehuis te Groningen. Bestuurders van het noordelijke bedrijfsleven, maar ook van de kennisinstellingen waren volop aanwezig. De uitkomst: een oproep om te investeren in ICT-vakmanschap door innovatieve praktijkroutes te creëren waarbij het bedrijfsleven mbo-studenten een plek geeft om zich te ontwikkelen. Het volledige verslag leest u in het nieuwsbericht over ICT-vakmanschap.


ICT-vakmanschap bijeenkomst
ICT-vakmanschap bijeenkomst
Prof. Jacques Zeelen
Prof. Jacques Zeelen

Verbinden & versterken - 2015

Naast onderwijs en onderzoek zet de IT Academy zich in voor meer en sterkere verbindingen in het noordelijke ICT landschap en een aantrekkelijk imago voor ICT. De ICT-vakmanschap bijeenkomst en onze gratis masterclasses zijn prachtige voorbeelden van hoe we verschillende partijen samenbrengen. Echter was IT Academy Noord-Nederland dit jaar aanwezig bij veel meer bijeenkomsten. Voor een kort overzicht verwijzen we u graag naar onze Facts & Figures 2014-2015.

Holland WebWeek Groningen was misschien wel het meest uit de band springende evenement van 2015 waar we bij betrokken waren. Het waren drie zeer inspirerende dagen waar het Noorden zich als ICT-regio heeft gemainfesteerd. Met onze i-Quizz combineerden we kennis tesen en plezier maken, waarbij vooral kinderen op een positieve manier in aanraking kwamen met ICT.      


Kinderen spelen de i-Quizz
Kinderen spelen de i-Quizz
Winnaars van de Facebook foto-actie
Winnaars van de Facebook foto-actie

Een blik vooruit: 2016

Er staan weer mooie dingen te gebeuren dit komende jaar, want ook in 2016 gaat de IT Academy in samenwerking met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden aan de slag met het vraaggestuurd ontwikkelen van opleidingen. Verder ligt het in de lijn der verwachtingen dat het ICT-vakmanschap onderzoek een vervolg krijgt in de vorm van een innovatieve praktijkroute. Hier zal uiteraard uitgebreid verslag van worden gedaan zodra er meer bekend over is.

Betreffende opleidingen wordt 2016 zeer interessant. Roland Hiemstra (programmamanager): "Onze focus zal gericht blijven op het ontwikkelen en aanbieden van trendsettend onderwijs. Zo zullen in 2016 naast de bestaande leergangen Java Development en Strategisch Informatiemanagement een aantal nieuwe opleidingen aangeboden worden, zoals Data Science, Privacy Officer en Webdevelopment (backend)." Daarnaast kunt u weer bij ons terecht voor Lean IT & Agile trainingen, maar ook de bachelor opleiding HBO-ICT deeltijd en de losse modules uit die opleiding (zoals Infra- & Computerarchitectuur). Tenslotte organiseren we een aantal masterclasses en seminars; komend jaar zullen de onderwerpen in ieder geval security awareness en IBM Watson zijn. Hou onze opleidingenpagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen. We geloven in vraaggestuurd opleiden, dus mocht uw organisatie een specifieke kennisbehoefte hebben die nog niet vertaald is in een geschikte opleiding dan gaan we graag met u in gesprek.    


  • Deel