Meer werkplezier door zelfontwikkeling

13-07-2016

Janneke Arntzen is werkzaam bij de gemeente Leeuwarden als Adviseur Statistiek & Onderzoek. Ze doet onderzoek (middels enquêtes en het verzamelen van cijfers, zowel intern als extern) en levert de resultaten als input aan de beleidsmedewerkers, o.a. ter voorbereiding van nieuw beleid. In de praktijk betekent dat vooral dat ze analyses doet op databestanden, van Basisregistratie Personen tot enqueteresponses. Echt een klus voor een data scientist en zodoende volgt ze momenteel de opleiding Data Science. Onlangs interviewden we Janneke over haar ervaringen met het programma en wat het vak Data Science nou precies inhoudt. 

Meer werkplezier door zelfontwikkeling

"Het is heel erg boeiend om bezig te zijn met nieuwe ontwikkelingen en alle innovaties rondom Data Science (The Sexiest Job of the 21st Century). Dit geeft mij veel inspiratie voor mijn werk en laat me ook nadenken over de toekomst van mijn vak. Ik zie nieuwe kansen maar ook dat sommige aspecten van onderzoek op termijn zullen verdwijnen. Het is belangrijk om niet stil te staan, maar te blijven ontwikkelen. Zowel voor mijn eigen werkplezier als voor mijn werkgever."

Richting een data-gedreven organisatie

"De werkwijze van de gemeente Leeuwarden verschuift steeds meer van beslissingen op basis van beleid naar data-gedreven sturing. Daarnaast komt er steeds meer data tot onze beschikking, zowel van interne als externe bronnen. Met al deze data wordt nog weinig gedaan. Er is veel informatie, maar dit wordt nog niet altijd omgezet naar kennis. We willen de kansen die er zijn binnen deze data beter benutten. Bijvoorbeeld door te kijken hoe we op basis van de data van gisteren en vandaag voorspellingen kunnen doen voor morgen. Dit kan de gemeente helpen om sneller in te springen op ontwikkelingen of de inwoners beter te kunnen bedienen." 

Voor het gehele interview kun je terecht op de referentiepagina van de Gemeente Leeuwarden.

  • Deel