Word Big Data de baas met Data Science

11-01-2017

13 maart kunnen professionals die de kracht van Big Data willen leren gebruiken bij de IT Academy starten met de opleiding Data Science. De opleiding wordt straks voor de derde keer aangeboden. Verschillende modules zijn sinds de eerste editie geperfectioneerd en het programma is doorontwikkeld (o.a. op basis van studentfeedback): de module programmeren in Python is toegevoegd, er is één dag in de week college en de opleiding is nu flexibel opgebouwd voor verschillende instroom- & ambitieniveaus.    

Data Science: vakgebied & opleiding

In 2012 bestempelden Thomas H. Davenport en David Patil data science in de Harvard Business Review als het meest sexy beroep van de 21ste eeuw. Data scientists weten namelijk hoe je de gigantische hoeveelheden data die we tegenwoordig verzamelen kunt gebruiken om waardevolle voorspellingen te doen en zijn dus zeer aantrekkelijk voor iedere (datarijke) organisatie. Bedrijven als Netflix, Spotify en Tesla hebben dit al jaren door en weten dankzij hun kennis op dit gebied unieke diensten en producten te leveren.

Ook veel organisaties in Noord-Nederland hebben behoefte aan personeel met deze vaardigheid. Zodoende heeft de IT Academy in samenwerking met het bedrijfsleven een Data Science opleiding ontwikkeld. De vakken uit deze unieke opleiding worden verzorgd door docenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, alsmede aangevuld en versterkt door experts van andere kennisinstellingen/bedrijven. Om het vakgebied echt eigen te maken worden de deelnemers middels hoor-, werk- en gastcolleges al het nodige over de verschillende facetten van Data Science bijgebracht. Naast databases, statistiek en programmeren worden ook de juridische en ethische aspecten die van belang zijn behandeld. 

"De Data Science opleiding geeft een mooi totaalbeeld van de gehele 'data-keten'."
Erik Bloemsma | Senior modelleerder bij Gasunie
Lees meer »
"Het is belangrijk om niet stil te staan, maar te blijven ontwikkelen. Zowel voor mijn eigen werkplezier als voor mijn werkgever."
Janneke Arntzen | Adviseur Statistiek & Onderzoek bij Gemeente Leeuwarden
Lees meer »

Flexibel programma

In totaal behelst de opleiding 9 modules verspreid over 9 maanden. Het programma is dit jaar echter flexibel opgebouwd, waarbij naast de gehele opleiding ook twee keuzevarianten gevolgd kunnen worden. Zo is het mogelijk voor professionals die slechts hun kennis op het gebied van data analyse willen uitbreiden alleen de eerste 5 modules te volgen (Keuzevariant 1). Deelnemers die deze variant kiezen kunnen na afronding aan de slag als business intelligence specialist. Voor professionals die al ervaring hebben met data analyse en zich willen verdiepen in data science is het mogelijk de eerste 3 modules over te slaan (Keuzevariant 2). Na afronding van deze variant kunnen deelnemers aan de slag als data scientist, waarbij het beheersen van Python, predictive analysis en machine learning de onderscheidende factoren zijn. Meer weten? Ga dan naar de opleidingspagina voor meer informatie over Data Science

  • Deel