Big Data trends in Nederland

08-02-2017

Big Data is zonder twijfel een van de meest besproken technologische fenomenen van de laatste jaren. Maar wat is nu de stand van zaken en welke trends zijn er waar te nemen op dit gebied in Nederland? IT Academy Noord-Nederland zette een aantal cijfers van de afgelopen jaren onder elkaar in dit artikel. 

Big Data analyse

Gegevens van het CBS wijzen uit dat analyse op Big Data door de helft van de grote bedrijven (500+ medewerkers) wordt ingezet om gegevens om te zetten in waarde. Big Data analyse kan opgedeeld worden in gegevens vanuit het bedrijf zelf of andere gegevensbronnen, zoals via social media kanalen.  Daarnaast blijkt dat een groter percentage van bedrijven met veel personeel (500+ medewerkers) Big Data analyse uitvoert t.o.v. kleinere bedrijven (10+ medewerkers). Hierbij is het percentage van bedrijven die analyse op Big Data uitvoert ook afhankelijk van de sector. De bedrijfstakken telecommunicatie (44%) en verzekeraars (39%) voeren de lijst aan.Voorspellende modellen

Naast analyse op Big Data is er een groei te constateren gericht op de inzet van voorspellende modellen. Met behulp van technieken als machine learning weten data scientists steeds vaker manieren te vinden om de grote hoeveelheden data die voor handen zijn te gebruiken om voorspellingen te doen. De inzet en ontwikkeling van voorspellende modellen is toegenomen van 35% in 2015 naar 51% in 2016 (GoDataDriven – Big Data Survey, 2016). 


Vacatures

Daarnaast blijkt over een periode van drie jaren (2014-2016) dat 52% van de vacatures voor Big Data-professionals afkomstig is van middelgrote en kleine bedrijven. Deze bedrijven investeren in Big Data.

Ondanks dat de hype voorbij is, groeit het aantal vacatures voor Big Data-professionals drie en een half keer harder dan het volledige aanbod aan ICT-vacatures (Computable – MKB goed voor helft Big Data vacatures, 2017). Dat betekent dat de vraag naar talentvolle Data Scientists nog nooit zo hoog is geweest. De aanwezigheid van een Data Scientist binnen een organisatie zorgt ervoor dat organisaties sneller in staat zijn om op veranderingen in te spelen. 

  • Deel