Agile: richting een wendbaardere organisatie

11-11-2015

Softwareprojecten opzetten en uitvoeren aan de hand van zeer uitgebreide, documentgestuurde processen is niet meer van deze tijd. Snel veranderende en steeds dieper wortelende technologie vraagt om een wendbaardere manier van werken. Agile is een van de meest wijdverbreide ontwikkelmethodes die hier aan tegemoet komt en met name geschikt is voor software ontwikkeling. 

De Agile methode stamt uit 2001 en is een product van procesinnovatie binnenn de ICT-sector. De gedachte erachter berust op vier hoofdpijlers:

  • Mensen en interactie staan boven processen en tools
  • Functionerende software is belangrijker dan zware documentatie
  • Samenwerking is belangrijker dan contractonderhandelingen
  • Inspelen op veranderingen is belangrijker dan het volgen van een plan 

​Agile, dat in het Nederlands wendbaar betekend, is eerder een filosofie dan een statisch model dat gevolgd moet worden om zo goed mogelijk software te onwikkelen. In hoeverre een organisatie erin slaagt de bovenstaande hoofdpijlers een plek te geven in haar ontwikkelprocessen bepaald hoe 'agile' zij is. 

Een ontwikkelmethode die ook veel wordt toegepast in moderne organisaties maar haar wortels heeft in de auto-industrie is het Lean concept. Deze door Toyota ontwikkelde methode streeft net als Agile naar processen die o.a. snel kunnen anticiperen op veranderingen in de externe en interne omgeving. De vertaalslag van het Lean denken naar de ICT-sector is met methodes als Lean IT tegenwoordig gemaakt. Ondankt dat de beoogde uitkomsten van Agile en Lean hetzelfde zijn, verschillen de tools die hiervoor gebruikt worden zodanig dat de methodes complementair zijn. 

IT Academy Noord-Nederland biedt in samenwerking met Quint op 24 november de training Agile Awareness aan waar in één dag een stevige introductie wordt gegeven in Agile werken. Ook voor organisaties die al bekend zijn met Lean IT principes en deze toepassen is deze training weer een stap in de juiste richting. Voor meer informatie of om direct in te schrijven kunt u terecht op onze Agile Awareness pagina.   

 

  • Deel