Quantum Supremacy

‘Quantum Supremacy’, het klinkt als de titel van de nieuwste James Bond-film… Met 007 heeft de term echter niets van doen: het betreft een benaming voor de allesoverheersende technologische ontwikkeling sinds de uitvinding van de computer en waar die in theorie toe zou kunnen leiden. Het CJIB in Leeuwarden organiseert op 27 maart een kennissessie rond dit thema. Deelnemers worden door middel van stellingen aangemoedigd de discussie aan te gaan over de impact van supercomputers op onze maatschappij en ons dagelijkse leven.

Quantum supremacy is een begrip uit de computationele-complexiteits theorie en beschrijft hoe aangetoond kan worden dat de quantumcomputer sneller een antwoord weet vinden op een moeilijk oplosbaar rekenprobleem dan een klassieke computer.

Bedrijven zoals Google en Microsoft beloven ons dat zij binnenkort in staat zullen zijn een chip te realiseren met voldoende qubits waarmee de suprematie van de quantum computer aangetoond kan worden. De grens die overschreden gaat worden, zal optreden bij ongeveer 50 qubits. Dit lijkt misschien nog niet zoveel vergeleken bij een gemiddelde computer. Er is echter gebleken dat een processor met quantum-bits extreem gevoelig is voor de omgeving en tot nu toe was slechts een handvol bits mogelijk. IBM heeft voor de liefhebber een quantumcomputer met 5 Qubits toegankelijk gemaakt via de cloud.

Tijdens de kennissessie wil het CJIB deelnemers meenemen in de wereld van ‘Quantum Supremacy’. Wat betekent deze technologische ontwikkeling voor bedrijven, overheden en burgers? Op basis van een inleiding in de wereld van Quantum Supremacy gaan we met jullie op basis van stellingen een discussie voeren over wat de impact is van deze superkrachtige computers.

Wil je mee discussiëren over dit bijzonder interessante onderwerp dan ben je welkom op 27 maart 2018 van 17.30 uur tot 19.30 uur bij het CJIB te Leeuwarden.

Aanmelden en meer informatie, klik hier

teksten van www.samenwerkingnoord.nl 

Praktische informatie

Datum 27 mrt 2018
Type Extern evenement
Locatie CJIB te Leeuwarden
Tijd 17:30 - 19:30 uur
  • Deel

Meer evenementenTrendship | IT Academy Noord-Nederland

17 okt
08:30 - 17:30 uur
MartiniPlaza

Tijdens Trendship 2019 vieren wij het vijfjarig bestaan van IT Academy Noord-Nederland graag samen met leden van...

Meer informatie ›

Computable Awards 2019

29 okt
16:30 - 23:30 uur
Beatrix Theater in Utrecht

Op 29 oktober maakt Computable de winnaars bekend tijdens een spectaculaire awardsshow. ICT-vakblad Computable heeft...

Meer informatie ›

Workshop Data Visualisatie met Tableau

30 okt
18:30 - 21:00 uur
Nettelbosje 1 - Groningen

Op 30 oktober aanstaande organiseert het Kennisnetwerk Data Science een workshop Data Visualisatie met Tableau...

Meer informatie ›