Quantum Supremacy

‘Quantum Supremacy’, het klinkt als de titel van de nieuwste James Bond-film… Met 007 heeft de term echter niets van doen: het betreft een benaming voor de allesoverheersende technologische ontwikkeling sinds de uitvinding van de computer en waar die in theorie toe zou kunnen leiden. Het CJIB in Leeuwarden organiseert op 27 maart een kennissessie rond dit thema. Deelnemers worden door middel van stellingen aangemoedigd de discussie aan te gaan over de impact van supercomputers op onze maatschappij en ons dagelijkse leven.

Quantum supremacy is een begrip uit de computationele-complexiteits theorie en beschrijft hoe aangetoond kan worden dat de quantumcomputer sneller een antwoord weet vinden op een moeilijk oplosbaar rekenprobleem dan een klassieke computer.

Bedrijven zoals Google en Microsoft beloven ons dat zij binnenkort in staat zullen zijn een chip te realiseren met voldoende qubits waarmee de suprematie van de quantum computer aangetoond kan worden. De grens die overschreden gaat worden, zal optreden bij ongeveer 50 qubits. Dit lijkt misschien nog niet zoveel vergeleken bij een gemiddelde computer. Er is echter gebleken dat een processor met quantum-bits extreem gevoelig is voor de omgeving en tot nu toe was slechts een handvol bits mogelijk. IBM heeft voor de liefhebber een quantumcomputer met 5 Qubits toegankelijk gemaakt via de cloud.

Tijdens de kennissessie wil het CJIB deelnemers meenemen in de wereld van ‘Quantum Supremacy’. Wat betekent deze technologische ontwikkeling voor bedrijven, overheden en burgers? Op basis van een inleiding in de wereld van Quantum Supremacy gaan we met jullie op basis van stellingen een discussie voeren over wat de impact is van deze superkrachtige computers.

Wil je mee discussiëren over dit bijzonder interessante onderwerp dan ben je welkom op 27 maart 2018 van 17.30 uur tot 19.30 uur bij het CJIB te Leeuwarden.

Aanmelden en meer informatie, klik hier

teksten van www.samenwerkingnoord.nl 

Praktische informatie

Datum 27 mrt 2018
Type Extern evenement
Locatie CJIB te Leeuwarden
Tijd 17:30 - 19:30 uur
  • Deel

Meer evenementenInformatieavond voor professionals & bedrijven

23 jan
17:00 - 20:00 uur
Zernikeplein 7, Hanzehogeschool

HanzePro organiseert donderdag 23 januari 2020 een informatieavond voor professionals en bedrijven waar het gehele...

Meer informatie ›

Werkgeversmarkt Make IT Work | Software Engineering

25 feb
16:00 - 20:00 uur
Hét Kasteel, Melkweg 1 Groningen

Op 25 februari 2020 staat de vierde werkgeversmarkt gepland voor het omscholingstraject Make IT Work in...

Meer informatie ›

Conferentie Nederland Digitaal 2020

16 mrt - 19 mrt
Groningen

De tweede editie van de jaarlijkse conferentie Nederland Digitaal vindt van 16 tot en met 19 maart 2020 plaats in...

Meer informatie ›