IT Academy colleges: Futures Literacy

Op donderdag 23 mei 2019 van 14.00 – 17.00 staat IT Academy colleges: Futures Literacy gepland, dé ultieme 21st century skill. Het omvat alles: kritisch denken, cognitieve flexibiliteit, creativiteit en empathie. Futures Literacy is een methodologie die ons leert de toekomst te gebruiken om het heden te innoveren. In een Futures Literacy Knowlab rondom het thema De toekomst van IT-professional worden deelnemers meegenomen naar het jaar 2060. Loes Damhof, docente aan de Hanzehogeschool Groningen en eveneens Docent van het jaar 2016, verzorgt deze inspirerende sessie. Het college is voor professionals, werkzoekenden en studenten en vindt plaats in Hét Kasteel dat beschikbaar is gesteld door Noorderpoort.

Het lijkt inmiddels soms oud nieuws: De wereld verandert sneller dan wij kunnen bijhouden. Technologie ontwikkelt zich, banen verdwijnen…. Vragen we ons nog wel vaak genoeg af: ‘hoe waar dit eigenlijk is?’ Of zijn we in ons denken al vooral bezig met de implicaties van deze voorspellingen voor het IT onderwijs van de toekomst? En misschien nog wel belangrijker om ons af te vragen: hoe zeker zijn we van het pad dat we nemen? 

Futures Literacy is een methodologie ontwikkeld door UNESCO die ons leert de toekomst te gebruiken om het heden te innoveren. We gebruiken de toekomst elke dag: we nemen een paraplu mee als we denken dat het gaat regenen, we maken keuzes in onze dag op basis van afspraken. Maar we weten eigenlijk weinig over hoe we de toekomst gebruiken. Futures Literacy Labs nemen deelnemers in kleine, diverse groepen mee naar de voorspelde en gedroomde toekomst op een lange termijn. Door toekomstvisies te verbeelden en perspectieven te verbinden, onderzoekt een Futures Literacy Lab de aannames die de bodem vormen voor onze voorspellingen. Het effect? Een nieuwe kijk op het nu, met nieuwe vragen voor de toekomst.

Tijdens IT Academy colleges: Futures Literacy leren de deelnemers de beginselen van de capaciteit om de toekomst te gebruiken om op een andere manier naar het nu te kijken. Na afloop hebben deelnemers nieuwe inzichten in eigen aannames rondom de toekomst van de IT-professional en kan je de kennis rondom Futures Literacy toepassen in eigen werk of omgeving.

Het college is gratis toegankelijk. Voorafgaand aan het college ontvangen deelnemers per e-mail een uitnodiging. Onderaan de pagina is het mogelijk om je in te schrijven.


Spreker Loes Damhof

Loes Damhof ontving als Docent van het jaar 2016 uit handen van minister Bussemaker de eerste Comeniusbeurs. Het Comeniusprogramma is een prestigieus beurzenprogramma voor docenten en onderwijsleiders in het hoger onderwijs, gericht op onderwijsverbetering en -vernieuwing. Deze beurs  besteedde zij aan het ontwikkelen en implementeren van Futures Literacy (FL) in het (Hoger) Onderwijs. Tevens verzorgt zij met het FL team workshops en trainingen voor onderwijsinstellingen, overheden en bedrijven.


Programma

13.30 - 14.00 uur Inloop met koffie en thee
14.00 - 14.10 uur Opening IT Academy
14.10 - 15.30 uur Deel 1: Futures Literacy
15.30 - 15.45 uur Pauze
15.45 - 17.00 uur Deel 2: Futures Literacy
17.00 - 17.30 uur Afronding en netwerkborrel

 


Sfeerimpressie IT Academy colleges

Benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers van een van onze college? Bekijk dan de onderstaande video. 



Om de innovatieve kracht van het Noorden te versterken en netwerken blijvend met elkaar te verbinden bieden wij regelmatig IT Academy colleges aan. Wat maakt onze colleges zo uniek?

  • De nieuwste online/ICT-trends en ontwikkelingen verzorgd door hoogleraren & docenten van de noordelijke kennisinstellingen en experts uit het werkveld
  • Netwerken met een zeer divers publiek: ieder college is open voor medewerkers van overheden & bedrijven en voor studenten & werkzoekenden
  • De colleges en netwerkborrels zijn gratis

Praktische informatie

Datum 23 mei
Type IT Academy college
Locatie Hét Kasteel, Melkweg 1 Groningen
Tijd 14:00 - 17:30 uur
  • Deel

Meer evenementen



Trendship | IT Academy Noord-Nederland

17 okt
08:30 - 17:30 uur
MartiniPlaza

Tijdens Trendship 2019 vieren wij het vijfjarig bestaan van IT Academy Noord-Nederland graag samen met leden van...

Meer informatie ›

Computable Awards 2019

29 okt
16:30 - 23:30 uur
Beatrix Theater in Utrecht

Op 29 oktober maakt Computable de winnaars bekend tijdens een spectaculaire awardsshow. ICT-vakblad Computable heeft...

Meer informatie ›

Workshop Data Visualisatie met Tableau

30 okt
18:30 - 21:00 uur
Nettelbosje 1 - Groningen

Op 30 oktober aanstaande organiseert het Kennisnetwerk Data Science een workshop Data Visualisatie met Tableau...

Meer informatie ›