IT Academy colleges: Data Science

Data Science

Dinsdag 7 februari is de derde editie van IT Academy colleges. Deze keer gaan we het hebben over Data Science. Wat is Data Science nou precies? Hoe verschilt dit van bijvoorbeeld business intelligence? Wat kan Data Science betekenen voor jouw organisatie? Deze vragen en meer zullen tijdens dit college beantwoord worden door Hanzehogeschool docenten Talko Dijkhuis MSc en dr. Johan Blok. Het college is van 15.00 - 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur) op locatie van het Kasteel in Groningen. Aansluitend is er een netwerkborrel. Wil je ook komen? Schrijf je dan nu onderaan deze pagina in. Het college wordt live gestreamd door de Groninger Internet Courant (GIC).   


Voorspellen met Big Data

De term Big Data is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Organisaties krijgen steeds meer data tot hun beschikking. Denk hierbij aan klantinformatie, informatie over de operationele werkzaamheden en informatie vanuit externe bronnen. De vraag is natuurlijk: Wat kunnen organisaties met deze informatie? 

Van expertsystemen naar Data Science
In de jaren '80 werden expertsystemen geïntroduceerd als antwoord op de groeiende hoeveelheid informatie als gevolg van de ICT revolutie. Deze zijn in de daarop volgende decennia steeds verder geautomatiseerd. De recente explosie in de hoeveelheid data noopt tot verdere evolutie van hoe we met data omgaan. Talko Dijkhuis neemt je mee door de geschiedenis van Data Science met als kers op de taart een presentatie over een zelfgemaakt data science model.

Machine Learning
Een van de meest genoemde termen van de laatste jaren binnen Data Science is Machine Learning. Het vermogen van een systeem om met behulp van Big Data zichzelf te verbeteren, Machine Learning dus, spreekt bij velen tot de verbeelding. Dit is de techniek die ervoor zorgt dat Spotify precies de juiste muziek aanraadt, Netflix weet welke series jij leuk vindt en zelfrijdende auto's autonoom kunnen rijden. Johan Blok vertelt hier tijdens het tweede deel van het college meer over en gaat in op hoe software op basis van Machine Learning verschilt van 'normale' software.    


"Met data science heb je meer grip op je data en je organisatie."
Talko Dijkhuis | Onderzoeker-docent Hanzehogeschool
"Machine Learning biedt veel kansen op het gebied van softwareontwikkeling. "
Johan Blok | Onderzoeker-docent Hanzehogeschool

Talko Dijkhuis | Onderzoeker-docent Hanzehogeschool

Talko Dijkhuis, MSc, is afgestudeerd bedrijfskundige en heeft 10 jaar in de ICT gewerkt, onder andere als Business Intelligence Consultant en als Oracle DBA-er. Talko Dijkhuis is verbonden geweest aan het lectoraat Business Intelligence van de Hanzehogeschool Groningen en heeft het uitstroomprofiel Business Intelligence opgezet en vormgegeven. Daarnaast is hij op dit moment voor het lectoraat New Business & ICT bezig met het opzetten van een Big Dataplatform voor het analyseren van data uit health sensoren en tevens aan het promoveren aan de RUG op het onderwerp Automated Analysis of Human Performance Data.


Johan Blok | Onderzoeker-docent Hanzehogeschool

Dr. Johan Blok is werkzaam bij de Hanzehogeschool en geeft les op het gebied van Ethiek & ICT, onderzoeksmethodologie, Software Engineering & Big Data. Hij is gepromoveerd in de academische wijsbegeerte op onderzoek naar de grondslagen van de wiskunde bij Kant en Bolzano in de 18e en vroeg 19e eeuw. Hij heeft professionele ervaring op het gebied van software engineering met complexe enterprise omgevingen (o.a. J2EE, Test Driven Development, Model Driven Software Engineering). In zijn onderzoeksactiviteiten houdt hij zich o.a. bezig met in welke mate en op welke manier ICT innovaties op het terrein van AI, Machine Learning en Big Data toepasbaar zijn in de weerbarstige praktijk van eHealth.


Programma

14.30 - 15.00 uur Inloop
15.00 - 15.15 uur Opening door IT Academy Noord-Nederland
15.15 - 16.00 uur Van expertsystemen naar Data Science (Talko Dijkhuis)
16.00 - 16.15 uur Pauze
16.15 - 17.00 uur Machine Learning (Johan Blok)
17.00 - 17.30 uur Afsluiting & borrel

Om de innovatieve kracht van het Noorden te versterken en netwerken blijvend met elkaar te verbinden bieden wij regelmatig IT Academy colleges aan. Wat maakt onze colleges zo uniek?

  • De nieuwste online/ict trends en ontwikkelingen verzorgd door hoogleraren & docenten van de noordelijke kennisinstellingen en experts uit het werkveld
  • Netwerkborrel met een zeer divers publiek: ieder college is open voor medewerkers van overheden & bedrijven en voor studenten & werkzoekenden
  • Colleges vinden altijd plaats in het Noorden
  • De colleges en borrels zijn gratis

Dit college wordt gefaciliteerd door Noorderpoort

Praktische informatie

Datum 07 feb 2017
Type IT Academy college
Locatie n.t.b.
Tijd 14:30 - 17:30 uur
Prijs Gratis
  • Deel

Meer evenementenInformatieavond voor professionals & bedrijven

23 jan
17:00 - 20:00 uur
Zernikeplein 7, Hanzehogeschool

HanzePro organiseert donderdag 23 januari 2020 een informatieavond voor professionals en bedrijven waar het gehele...

Meer informatie ›

Werkgeversmarkt Make IT Work | Software Engineering

25 feb
16:00 - 20:00 uur
Hét Kasteel, Melkweg 1 Groningen

Op 25 februari 2020 staat de vierde werkgeversmarkt gepland voor het omscholingstraject Make IT Work in...

Meer informatie ›

Conferentie Nederland Digitaal 2020

16 mrt - 19 mrt
Groningen

De tweede editie van de jaarlijkse conferentie Nederland Digitaal vindt van 16 tot en met 19 maart 2020 plaats in...

Meer informatie ›